Ukusan i jednostavan rolat koji se brzo pravi, a još brže pojede!

Maslac, mlečni proizvod sa bogatom istorijskom pozadinom koja datira iz 13. veka u Evropi, tokom vremena je pretrpeo značajne promene u metodama pripreme, paralelno sa napretkom u prehrambenoj tehnologiji. Evolucija proizvodnje maslaca od tradicionalnih kućnih recepata do modernih proizvoda u kojima danas uživamo obilježena je značajnim poboljšanjima. Poznat i kao puter, ovaj ukusni sastojak se dobija iz mehaničke obrade pavlake, koja je mleko sa visokim sadržajem masti. Kao rezultat toga, maslac ima minimalno 82% mliječne masti, što ga čini odličnim izvorom energije.

SASTOJCI:
100 g keksa
200 g lešnika
1 l mleka
200 g brašna
100 g šećera
100 g putera
25 g kakaoa
25 g nutele
10 ml ekstrakta vanile
250 ml slatke pavlake

Način prireme je sljedeći:

Zdrobljene kekse pomiješajte sa 100 grama mljevenih lješnjaka i smjesu ravnomjerno rasporedite na dno kalupa.
Mlijeku pažljivo dodajte prethodno pomiješano brašno i šećer, neprestano miješajući dok kuhate dok se smjesa ne zgusne do željene konzistencije.
Nakon skidanja sa šporeta, dodajte puter i miješajte dok se potpuno ne otopi. Nakon toga sipajte kakao i Nutellu, pazeći da se sastojci dobro sjedine.
Zagladite lješnjake i kekse prije nego što ih prelijete slatkom pavlakom. Na kraju umućenu slatku pavlaku prelijte preko čokoladnog fila.
Nakon što ste izjednačili smjesu, stavite je u hladnjak na trideset minuta. Kada se ohladi, izvadite ga i nastavite da ga režete na komade. Na svaki komad obilno pospite mljevenih lješnjaka (50 g), a zatim ih pažljivo urolajte.
Ako želite, prezentaciju možete poboljšati dodavanjem karameliziranih lješnjaka kao ukrasa.

Oglasi