U kraljevačkom selu Tavnik, koje je poznato po brojnim stablima dunje, postoji neobična anomalija krastavca. Mila Bogićević i njen suprug započeli su saradnju sa jednom beogradskom kompanijom prije četiri godine, čime su im omogućili povoljne uslove za uzgoj ovog povrća.

 

Firma isporučuje neophodni materijal za sadnju i repromaterijal za uzgoj, dok bračni par doprinosi sopstvenom zemljom i radom. Osim toga, telefon za pomoć je dostupan 24 sata dnevno. Nakon što sam slučajno naišao na reklamu na radiju, odlučio sam da pokušam. Nikada nisam požalio jer se ispostavilo da je uzgoj krastavaca vrlo isplativ poduhvat. Kao odgovorne strane obezbjeđujemo zemljište, a sezona rasta počinje sredinom maja i završava se sredinom septembra. Posao nije pretjerano fizički zahtjevan i ne uključuje zadatke poput okopavanja. Proces uključuje sadnju, njegu i berbu, uz dodatnu sigurnost zagarantovane kupovine. Robu isporučujemo, a uplata nam naknadno liježe na račun”, otkriva Mila.

 

Prve godine oborila je dosadašnji rekord postigavši ​​impresivan prinos od čak devet tona na samo pet ari zemlje, unatoč statusu novajlije. Sada su parcelu proširili na osam ari. Za uzgoj kornišona ključno je adekvatno i dosljedno zalijevanje jer ova biljka zahtijeva znatnu količinu vode. Osim toga, prije sadnje je potrebno dezinficirati tlo. Kornišoni se dijele u tri klase od kojih ovisi otkupna cijena. U prvu klasu spadaju kornišoni veličine od tri do šest centimetara, u drugu klasu spadaju kornišoni veličine od šest do dvanaest centimetara, a u treću klasu kornišoni veličine preko dvanaest centimetara.

 

Cijena kornišona u prvoj klasi je 140 dinara po kilogramu, dok je u drugoj klasi 90 dinara po kilogramu. Treća klasa nas ne zanima. Naš cilj je da postignemo uravnoteženu distribuciju između prve i druge klase, idealno u odnosu 50:50. Mila ističe da se radom četiri mjeseca može zaraditi i do 3.000 eura. Ona smatra da ova profesija ima potencijal da bude visoko profitabilna i da za nekoliko meseci premaši prosečne godišnje prihode u Srbiji. To je jednostavna jednadžba: što više truda uložite, više ćete zaraditi. Međutim, pogrešno je pretpostaviti da se uzgoj i berba kornišona mogu obaviti bez napora.

Oglasi