Marko Čubril je na svom Facebook profilu podijelio najnoviju meteorološku prognozu koja daje detaljan pregled vremenskih prilika koje se očekuju u narednim sedmicama.

Prognoza predviđa blagi hladni front koji se kreće sa sjeverozapada, donoseći mjestimične pljuskove i padavine, posebno u centralnim i sjevernim područjima. U nedjelju će u jugoistočnim krajevima doći do blagog pada temperature i povećanja oblačnosti, dok će u ostatku područja ostati suvo. Sutra se očekuje umjeren sjeverozapadni vjetar, koji će do večeri postepeno slabiti. Prema prognostičarima, u pojedinim krajevima danas bi mogla biti maksimalna temperatura od 27 stepeni, dok se u nedjelju očekuje nešto svježije, uz maksimalne temperature od 16 do 27 stepeni.

Na višim nadmorskim visinama iznad 900 metara u ponedjeljak postoji šansa za slab mraz, ali naredni dani će donijeti ponovno toplinu sa temperaturama koje će dostići najviše od +20 do +25 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će se ova vrućina zadržati do srijede, kada stiže oslabljeni hladni front uz slabu kišu i prolazni sjeverozapadni vjetar. Kao rezultat ovog fronta biće manje zahlađenja i maksimalne temperature će se kretati od +15 do +22 stepena Celzijusa oko 6. oktobra. Meteorolog je napomenuo da postoji mogućnost suvog i nešto izraženijeg zahlađenja oko 9. oktobra, ali vjerovatnoća ovog događaja je mala zbog udaljenog datuma i nedostatka podrške ansambla članova ovog modela.

Vjerovatnoća značajnog hlađenja i degradacije ostaje mala do 13. oktobra, kada dio članova ansambla serije pokazuje indikacije povećanog potencijala hlađenja, a ECMWF klaster predviđa potencijalni efekat hlađenja sredinom mjeseca. Ukratko, sljedeće dvije sedmice vjerovatno će doći do blagih, sušnih temperatura sa povremenim, blagim podmlađivanjem. Međutim, sredinom mjeseca moglo bi doći do značajnih meteoroloških pomaka.

Oglasi