U srijedu će američki predsjednik Joseph Biden otputovati u Izrael na sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Prema Johnu Kirbyju, koji služi kao savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, predsjednik Biden bi se trebao sastati s nekoliko ključnih bliskoistočnih lidera tokom svoje predstojeće turneje po regionu. Među tim liderima su kralj Abdulah od Jordana, predsjednik Abdel Fattah El-Sisi iz Egipta i predsjednik Mahmoud Abbas iz Palestinske uprave.
Predstojeću posjetu američkog predsjednika Bidena Bliskom istoku potvrdio je američki državni sekretar Anthony Blinken. Tokom konferencije za novinare, Blinken je ponovio da će predsjednik iskoristiti ovu posjetu da potvrdi nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država Izraelu i njihovu posvećenost osiguravanju sigurnosti zemlje.

Blinken je izjavio da predsjednik Biden namjerava ponoviti svoj stav, koji je jasno stavio do znanja nakon napada na Hamas koji je rezultirao smrću 1.400 osoba, uključujući 30 Amerikanaca: Izrael ima legitimnu obavezu i autoritet da zaštiti svoj narod od opasnosti koje predstavljaju Hamas i druge terorističke grupe.

Izjavio je da će Joe Biden uzeti u obzir izraelske odbrambene zahtjeve i dati im prioritet. Osim toga, Sjedinjene Države će sarađivati ​​s Kongresom kako bi osigurale da te potrebe budu zadovoljene.

“Poruka predsjednika Bidena svim akterima, bilo državnim ili nedržavnim, je nedvosmislena: svaki pokušaj da se ova kriza iskoristi kao sredstvo za nanošenje štete Izraelu neće biti tolerisana. Predsjednik je poduzeo odlučnu akciju u tom cilju, poslavši dva različite grupe nosača aviona i druge vojne opreme u region, što je potvrdio i sekretar Blinken u svojoj izjavi.

Oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas prioritet je za predsjednika Bidena, potvrdio je državni sekretar. Administracija će održavati blisku saradnju sa izraelskim partnerima kako bi se postigao ovaj cilj.

Potvrđujući da će američki predsjednik zaista dobiti detaljan izvještaj o ciljevima i taktikama Izraela u njihovom ratu, Blinken je dalje prenio da će predsjednik biti obaviješten o vojnim procedurama za izvođenje operacija s dvostrukim ciljevima minimiziranja civilnih žrtava i olakšavanja dolaska humanitarnu pomoć civilima u Gazi, a sve istovremeno osiguravajući da Hamas ne dobije nikakvu korist.

Kako bi olakšali isporuku humanitarne pomoći građanima Gaze, Sjedinjene Države i Izrael dogovorili su se da naprave akcioni plan. Svrha ovog plana je osigurati da pomoć i od strane donatora i multilateralnih organizacija može stići do naroda Gaze što je prije moguće. Blinken je izrazio zajedničku zabrinutost s Izraelom da bi Hamas mogao presresti ili uništiti pomoć po njenom dolasku ili na neki drugi način spriječiti njenu isporuku onima kojima je potrebna.