Ukoliko želite da napravite nešto za doručak, večeru ili da jednostavno napravite nešto lagano i jednostavno bilo to slatko ili slano odaberite mekike. Inače , ono što za sigurnošću možemo da kažemo da ukoliko imate djecu u kući nikada nećete pogriješiti ako im pripremite mekike na ovaj način, a naravno i ukoliko su u pitanu oni malo stariji. Mi vam  nastavku vam donosimo recept za najukusnije i najlakše za pripremu mekike koje će vas oduševiti ukusom a ono što je još važnije ne upijaju ulje tako da nećete pogriješiti bilo da ih pripremate za slatko ili slano.

 

Potrebno vam je:
500 ml mlijeka
1 kvasac
1 pecivo
4 jaja
1 kašika soli
200 ml jogurta
1 kg/ 400 gr brašna

 

Priprema

Brašno, jaja , pecivo i jogurt , sol i mlijeko stavite sa kvascem i umijesite tijesto da nije tvrdo. Dobro ga umjesite i stavite u veću vanglu koju ste predhodno namazali sa uljem. Prekrijte tijesto sa najlon folijom i stavite u frižider. Ovako spremnljeno tijesto vam može stojati u frižideru i do 7 dana. Kada poželite da pržite izvadite tijesto i rukama pravite mekice tako što razvlačite sa prstima što tanje korice. U posudi u kojoj pržite stavite malo ulje zagrijte i pržite mekike. Ukoliko vam ostane tijesta opet ga može vratiti u frižider. Mekike možete jesti sa sirom, sa slatkom od smokvi po želji kakve volite slane ili slatke.

Kada napravite tijesto možete ga praviti za doručak, za večeru ili kad vam dođu ne najavljeni gosti jer se brzo i lako spremaju, stvarno su mekane , ukusne i ne upijaju ulje.