Izvještaj potiče iz Velike Britanije, gdje je tragični slučaj rezultirao smrtnim ishodom. Medicinska sestra Penelope Williams, koja je bila uključena u prikrivenu romantičnu vezu sa pacijentom, zanemarila je da obavijesti hitnu pomoć kada je pacijent preminuo u vozilu. Penelope je radila na poziciji registrovane medicinske sestre u jedinici za bubrežnu hemodijalizu Zdravstvenog odbora Univerziteta Betsi Cadvaladr u Sjevernom Velsu.

 

Pacijent koji je preminuo, poznat kao pacijent A, bio je čest posjetilac u jedinici. Romantična veza između Williamsa i pacijenta počela je u januaru 2021. i ostala je skrivena od viših vlasti. Kada se incident dogodio, kolega je odmah stigao na lokaciju i započeo CPR. Specifičnosti ovog pitanja otkrivene su tokom saslušanja disciplinske komisije.Uprkos strašnim okolnostima, Williams je zanemarila da zatraži hitnu pomoć. Nakon toga, kolega je stigao na parking predviđen za studente medicinskih sestara i otkrio pacijenta A na zadnjem sjedištu vozila sa otkopčanim pantalonama. Kolega je odmah pregledao onesviještenog pacijenta i odmah kontaktirao hitnu pomoć prije početka kardiopulmonalne reanimacije (CPR). Nažalost, pacijent A je podlegao srčanom zastoju i hroničnoj bolesti bubrega.

 

Na početku incidenta, Vilijams je obavijestila policiju da joj je pacijent A poslao poruku na Fejsbuku da objasni svoje pogoršanje stanja, što je bio razlog njene posjete. Međutim, kasnije je priznala da je bila u intimnoj vezi sa pacijentom A i da su planirali da se nađu na parkingu te večeri. Disciplinska komisija je utvrdila da je Vilijamsova svojim postupcima prekršila smjernice u vezi sa odgovarajućim granicama u intimnim odnosima, što je dovelo do njenog brisanja iz registra. Ovaj nesretni slučaj naglašava teške posljedice nepoštovanja etičkih i profesionalnih standarda u zdravstvu.

Oglasi