Za održavanje dobrog zdravlja potreban je dovoljan san koji podmlađuje.

Ključno je napomenuti da dosljedni poremećaji u obrascima spavanja mogu imati štetne posljedice i na tijelo i um, a istovremeno povećavaju vjerovatnoću razvoja specifičnih zdravstvenih problema. Različiti elementi, kao što su preferencije u ishrani, mogu predstavljati izazove kada je u pitanju postizanje i održavanje mirnog sna.

Poteškoće u započinjanju spavanja, održavanju sna ili postizanju mirnog sna je preovlađujući poremećaj spavanja poznat kao nesanica. Faktori koji povećavaju rizik od nesanice uključuju poodmakle godine, stres, hormonsku neravnotežu, specifične izbore načina života, nepravilan raspored rada, određene lijekove i neprikladno okruženje za spavanje.

Začinjena kuhinja koja donosi toplinu

Postoji više razloga zašto konzumiranje začinjene hrane prije spavanja može ometati vašu sposobnost da zaspite. Začinjena hrana ima reputaciju da uzrokuje probavne smetnje i pogoršava simptome žgaravice i refluksa kiseline. Kada se naslonite na spavanje, ovi simptomi se mogu pojačati zbog kiseline koja putuje uz jednjak i izaziva iritaciju. Kao rezultat toga, može vam biti teško da zaspite i doživite poremećaje u obrascima spavanja.

Ako patite od žgaravice ili refluksa kiseline nakon konzumiranja začinjene hrane, možda bi bilo pametno izbjegavati je jesti prije spavanja. Konzumacija izuzetno začinjene hrane, kao što je čili paprika, može uzrokovati blagi porast i vaše unutrašnje temperature i temperature površine tijela.

Uticaj konzumiranja začinjene hrane prije spavanja je samo privremen. Ipak, neki naučnici su predložili da porast tjelesne temperature uzrokovan jedenjem začinjene hrane može imati štetan utjecaj na san. Poremećaj sna je često povezan s povišenom tjelesnom temperaturom.

Hrana koja sadrži veliku količinu šećera

Konzumiranje hrane koja ima visok glikemijski indeks (GI) dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi. Takva hrana uključuje rafinirane ugljikohidrate kao što su bijeli kruh, slatke poslastice i hranu koja sadrži znatne količine dodanog šećera.

Utjecaj hrane s visokim GI na san dao je oprečne nalaze u istraživanju. Određene studije su utvrdile korelaciju između ishrane sa visokim GI i pojave nesanice i poremećaja sna. Suprotno tome, druga istraživanja pokazuju da konzumiranje obroka s visokim GI zapravo može smanjiti vrijeme koje je potrebno pojedincima da utonu u san.

Konzumiranje hrane koja je visoko rangirana po glikemijskom indeksu (GI) može dovesti do drastičnih fluktuacija nivoa šećera u krvi. Ovo potiče tijelo da oslobađa različite hormone, uključujući adrenalin, kortizol i hormon rasta, što se može manifestirati kao simptomi kao što su anksioznost, povećan apetit i razdražljivost.

U našoj hrani obiluju nezdrave masti.

Konzumiranje hrane bogate mastima, poput pržene piletine i masnog mesa, ima potencijal da negativno utiče na kvalitet vašeg sna. Nadalje, uživanje u obilnom, masnom obroku u kasnim satima dana može spriječiti vašu sposobnost da lako utonete u san.

Jedno od mogućih objašnjenja za ovu pojavu je da se tokom spavanja proces varenja usporava, uzrokujući da masni obrok preopterećuje probavni sistem. To može dovesti do nelagode koja ometa san.

Nadalje, opšte je poznato da konzumiranje hrane bogate mastima može pogoršati simptome refluksa kiseline, što dovodi do poremećaja sna.

Alkohol

Još jedna često korištena psihoaktivna supstanca je alkohol. Mnogi ljudi se oslanjaju na alkohol kao pomoć pri spavanju. Ipak, alkohol ima potencijal da poremeti normalne obrasce spavanja ometajući različite faze sna i izazivajući nesanicu.

Nadalje, ispitivanje podataka iz određene populacije u jednom trenutku, poznato kao studije poprečnog presjeka, otkrilo je da alkohol ima potencijal da izazove poremećaje u cirkadijalnom ritmu i rezultira nedostatkom sna. Uz to, alkohol pogoršava poremećaj sna i respiratorne probleme, uključujući hrkanje i smanjen nivo kiseonika, posebno kod osoba sa već postojećim medicinskim tegobama.