Duboko potresna priča iz Rusije, koja se ponovo pojavila na društvenim mrežama, skreće pažnju na značajne posljedice nemara i nesvjesnosti kada je u pitanju rukovanje hranom i potencijalno opasnim supstancama. Primjer Marije Čeliševe, osmogodišnje djevojčice koja je prije deset godina tragično izgubila cijelu svoju porodicu zbog trovanja otrovnim gasovima koje ispušta raspadnuti krompir, ukazuje na ozbiljne rizike vezane za pogrešno rukovanje hranom.

 

Ova porodična tragedija dogodila se u malom gradu Laishevo, koji se nalazi u blizini Kazana u Ruskoj Republici Tatarstan, uz rijeku Volgu. Marijina porodica je prošla kroz niz nesrećnih gubitaka jer su njihovi najmiliji podlegli fatalnim posledicama udisanja otrovnih isparenja. Mihail Čelišev, veoma cenjeni profesor prava i Marijin otac, prvi je ušao u podrum da uzme krompir za zimu. Nažalost, nije bio svjestan da se krompir značajno pokvario, što je dovelo do oslobađanja otrovnih plinova koji su ga brzo onesvijestili i na kraju uzrokovali njegovu smrt. Nakon Mihailovog nestanka, njegova supruga Anastasija (38) krenula je u potragu za njim. Tragično, istu sudbinu je doživjela nakon udisanja opasnih gasova.

Još jedna tragična epizoda dogodila se kada je njihov osamnaestogodišnji sin Georgij krenuo da traži roditelje koji su nestali. Nažalost, i on je postao žrtva otrovnih isparenja, zaključivši niz razornih gubitaka unutar porodice. Ovaj incident naglašava važnost edukacije i prosvjećivanja pojedinaca o pravilnoj praksi rukovanja hranom, posebno u smislu skladištenja. Opasnosti od trovanja plinovima zbog pokvarenog krompira, koje se zbog nedostatka mirisa ne mogu lako otkriti, predstavljaju značajnu opasnost za one koji nisu svjesni takvih opasnosti.

 

I ovaj slučaj naglašava značaj međusobne brige i komunikacije kako unutar porodice tako i u široj zajednici. Da je komšinica brže reagovala na Iraidin poziv, Marijina baka, i ponudila pomoć, moguće je da je dalja tragedija bila sprečena. Želja nam je da ovaj srceparajući incident pokrene kampanje za sigurnost hrane i skladištenje, istovremeno povećavajući svijest o potencijalno fatalnim okolnostima koje mogu proizaći iz nemara i nesvjesnosti.

 

Oglasi