O supruzi Emira Kusturice, osim njenog imena Maje, i činjenice da je više od četrdeset godina u sretnom braku sa poznatim scenaristom i rediteljem, ima ograničenih podataka. Imaju dvoje djece, sina Stribora i kćerku Dunju. Maja obično izbjegava oči javnosti. Tokom jednog događaja, Kusturica je ispričao priču o tome kako se zaljubio u Maju, koja je tada važila za jednu od najljepših djevojaka Sarajeva. “Vodili smo se neko vreme, ali prije nego što sam otišao da studiram u Prag, odlučio sam da potpuno raskinem vezu. Izmislio sam priču i čak pomenuo da imam novu djevojku. Nažalost, ona je otišla sa suzama u očima. Posle toga sam ja spakovao stvari i otputovao za Prag”, ispričao je Kusturica.

 

Život ima sposobnost da proizvede najupečatljivije priče, kao što je pokazalo njegovo vrijeme u Pragu. Nakon nekoliko mjeseci slučajno je naišao na prijatelja iz Sarajeva koji ga je obavijestio o brojnim proscima koji se bore za Majinu naklonost, dovodeći ga u opasnost da je izgubi. Jedne večeri pred kraj prve godine naišao je na barmena po imenu Pera koji mu je predvidio da će ga Maja uskoro ostaviti na noć. Sljedećeg dana, dok je bio na projekciji Felinijevog remek-djela “Amakrod”, bio je suočen sa izazovnim izborom – ostati na filmu ili otići u Sarajevo. Na kraju, Emir je donio odluku da ode, ukrcavši se na voz koji je prošao kroz Horgoš, Beograd i Zagreb prije nego što je te večeri stigao u Sarajevo. Nažalost, nije mogao vidjeti Maju tokom svoje kratke dvodnevne posjete i vratio se u Prag kako bi na univerzitetu otkrio obavijest o drugoj projekciji “Amakorda” zbog velike potražnje.

 

Emir Kusturica se prisjeća svoje prošlosti, prisjećajući se prilika kada bi posjetio bioskop u sali za projekcije. Obično bi birao mjesto u prvom redu i često bi zadremao nakon početne scene. Ovakvo ponašanje izazvalo je sumnjičave poglede njegovih vršnjaka, ali se ipak odvažio na Sarajevo sljedećeg vikenda u potrazi za Majom. Međutim, otkrio je da je ona zapravo na Jahorini sa drugim dečkom, što ga je potpuno uništilo. Neustrašiv, sa nekoliko prijatelja očevim automobilom je krenuo na Jahorinu, ali nažalost, nije uspio da locira Maju. Na povratku u Prag svratio je u Zagreb, Beograd i Horgoš, gdje je primijetio plakat koji je reklamirao drugu projekciju “Amakorda” zbog njegove ogromne popularnosti. Kusturica je odlučio da ponovo pogleda film, ali je još jednom zaspao nakon prve scene, zbog čega su ga kolege čudno pogledale. Ostatak pročitajte OVDJE.

Oglasi