KUĆA SA PROVIDNIM PLAFONOM – plafon podruma je cijeli od stakla !

Sada vam podrum umjesto mračnog i hladnog mjesta gdje niko ne želi da zalazi može da bude pretvoren u prostoriju  koju svi žele da vide i u njoj borave.
Projektni biro Neil Dusheiko Architects je dobio primamljiv zadatak da renovira kuću u zaštićenom dijelu Londonu. Glavni zadatak je bio uređenje podrumske prostorije koja je zahvaljujući providnom plafonu od stakla pretvorena u igraonicu za djecu sa malim kućnim bioskopom.
Jedan dio poda smješten u prizemlju  odmah uz dvorišni atrijum isječen je te umjesto njega  postavljen je stakleni pod sa dva čelična profila.

KUĆA SA PROVIDNIM PLAFONOM
KUĆA SA PROVIDNIM PLAFONOM

Ono što ga čini jakim je trostruko vakum staklo koje je dovoljno  jako da podnese teret osoba koje hodaju pod njim te da toplotno i zvučno izoluje ove dvije etaže međusobno. Ono što je najvažnije je da zahvaljujući svjetlosnom otvoru postavljenom odmah pored velikih prozora,ulazi velika količina dnevne svjetlosti što ga čini  prijatnim za boravak djece i odraslih. Do tada tamni i mračni podrum pretvoren je prostoriju okupanu svjetlošću u kojoj je smještena i soba sa radnim dijelom.

KUĆA SA PROVIDNIM PLAFONOM