Kosta Kecmanović, najmlađa osoba koja je ikada odgovarala za masovno ubistvo, već nešto više od četiri meseca boravi na Klinici za neurologiju i psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Kecmanović je 3. maja odgovoran za gubitak devetoro učenika i pripadnika obezbeđenja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Kako bi se spriječili potencijalni budući incidenti, on je trenutno pod strogim mjerama sigurnosti i nije mu dozvoljeno da napušta svoje bolničke prostorije.

U posljednje vrijeme pojavili su se različiti izvještaji o Kecmanovićevom nedoličnom ponašanju prema bolničkom osoblju. Neprestano je tražio privilegije koje se daju samo najopasnijim kriminalcima, poput prava na šetnju napolju. Osim toga, postavlja nerazumne zahtjeve za gurmanskom kuhinjom i personalnim računarom, a razvio je i želju za vježbanjem na otvorenom. Međutim, zbog gnusne prirode njegovog prekršaja, on nema pravo na ove beneficije. Prema poverljivom izvoru vezan za bolnicu, Kosta smatra da bi trebalo da bude tretiran na isti način kao i ostali zatvorenici, pa je čak zatražio i godišnji odmor. Shodno tome, on provodi dane vičući i urlajući iz svoje ćelije.

Trenutno medicinski radnici Specijalizovanog odjeljenja Klinike pomno prate Kecmanovića kako bi utvrdili njegovo emocionalno i psihičko stanje. Kako bi se osigurala sigurnost ostalih mladih pacijenata koji su se liječili na istom spratu, oni su izmješteni. Ako se nakon sudske i psihijatarske procjene utvrdi da je Kosta opasan za društvo, može biti smješten u ustanovu za mentalno zdravlje. Kosta je 3. maja izvršio masovnu pucnjavu u školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, neselektivno pucajući na svakog ko mu je prešao put. Na žalost, Kost je očevim vatrenim oružjem oduzeo živote devetoro učenika i čuvara, a u napadu je ranio još petoro dece i učiteljicu. Tokom najsmrtonosnijeg masakra u istoriji Srbije, Kosta Kecmanović je napravio spisak pojedinaca kojima je nameravao da naudi, koji je detaljno analiziran. Kosta se trenutno školuje putem onlajn časova u specijalizovanoj ustanovi poznatoj kao “Dr Dragan Hercog”, a osmi razred treba da završi u bolnici. Tek 18. jula, otprilike dva i po mjeseca nakon masakra, Kosta je konačno razgovarao sa tužilaštvom tokom sudskog postupka koji se odnosio na njegovog oca Vladimira Kecmanovića.

Optužen je da je svog sina izložio vatrenom oružju na streljani i naučio ga da se njime koristi, kao i da je pokazao neadekvatno znanje o rukovanju oružjem. Kosta je svjedočio putem video linka i ispitivan je četiri sata. Suđenju su prisustvovali roditelji djece žrtve nasilja, koji su imali za cilj da shvate motive postupanja mladog nasilnika. Međutim, Kosta nije mogao dati jasno objašnjenje i samo je otkrio da gaji negativna osjećanja prema svojim vršnjacima.

Oglasi