Uobičajeni redoslijed radnji nakon buđenja uključuje oblačenje i nanošenje dezodoransa kako bi se osiguralo osvježeno i pripremljeno stanje za nadolazeći dan.

Ipak, uprkos uočenoj neophodnosti prije izlaska napolje, profesionalci tvrde da jutro možda nije idealno vrijeme da se u potpunosti iskoristi efikasnost dezodoransa.

Otkrijte od dermatologa optimalno vrijeme za nanošenje antiperspiranta na pazuhe!
U TikTok video snimku, dr. Lindsey Zubricki, dermatolog iz Misisipija, daje vrijedne uvide o pravilnoj upotrebi antiperspiranta.

U videu koji je prikupio preko 340.000 pregleda, ona je naglasila važnost nanošenja dezodoransa noću, navodeći da je neispravan pristup.

Nadalje je objasnila da tokom noći naše znojne žlijezde pokazuju smanjenu aktivnost, što rezultira povećanom apsorpcijom antiperspiranta.

Apsorpcija antiperspiranta je poboljšana tokom noći jer se naša tjelesna temperatura prirodno smanjuje u pripremi za spavanje, što je proces olakšan povećanom proizvodnjom melatonina.

Regulacijom sna i budnosti upravlja hormon koji se zove melatonin. Ovaj hormon se sintetiše u epifizi koja se nalazi u mozgu, a na njegovo lučenje utiče izlaganje svetlosti.

Tokom dana, kada oko prima svjetlost, tijelo doživljava nizak nivo melatonina, što dovodi do stanja budnosti. Međutim, kako tama pada i oko prima veću količinu svjetlosti, tijelo proizvodi i cirkulira više melatonina.

Melatonin ne samo da snižava tjelesnu temperaturu, već ima i sposobnost snižavanja krvnog tlaka i usporavanja otkucaja srca, efektivno signalizirajući tijelu da je vrijeme za spavanje.

Kako nivo melatonina raste tokom noći, nanošenje dezodoransa ili antiperspiranta pomaže u sprečavanju znojenja i pratećeg mirisa blokiranjem znojnih žlezda.

U ljudskom tijelu postoje dvije različite kategorije znojnih žlijezda: ekkrine i apokrine.

Raspodijeljene po cijelom tijelu, ekrine žlijezde oslobađaju znoj direktno na površinu kože, formirajući male kapljice.

Razvoj apokrinih žlijezda događa se posebno u dijelovima tijela gdje se folikuli dlake protežu prema površini kože.

Obično se ove žlijezde nalaze u području pazuha, vlasišta i genitalija i odgovorne su za proizvodnju tjelesnog mirisa.

Za optimalnu efikasnost u prevenciji znojenja i neugodnog mirisa, savjetuje se da se antiperspirant nanosi noću i pusti da se upije, jer to omogućava tvari da efikasno blokira apokrine žlijezde u pazuhu, nadmašujući rezultate primjene neposredno prije izlaska napolje.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, nanošenje dezodoransa ili antiperspiranta prije spavanja omogućava potrebnih šest do osam sati pokrivenosti, efikasno blokirajući znojne kanale.

I dezodoransi i antiperspiranti nude prednosti efikasnom suzbijanjem tjelesnog mirisa kroz različite mehanizme.

Svrha dezodoransa je uklanjanje neugodnih mirisa, a ne smanjenje znojenja.

S druge strane, antiperspiranti se sastoje od komponenti na bazi aluminijuma koje blokiraju znojne žlezde kako bi sprečile znojenje. Ipak, preporučljivo je suzdržati se od nanošenja dezodoransa ili antiperspiranta neposredno nakon večernjeg tuširanja.

Za optimalne rezultate važno je da oba proizvoda nanesete na suhu kožu, pa obavezno osušite kožu peškirom pre nanošenja.

Oglasi