Ako klima u vašem automobilu ne radi kako bi trebala, postoji nekoliko znakova upozorenja koje ne treba zanemariti.

To može uključivati ​​neprijatne mirise, smanjenu efikasnost hlađenja i neobične zvukove koji emituju iz sistema. Od ključne je važnosti da se pozabavite ovim simptomima čim se pojave kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje klima uređaja u vozilu.
Neumoljiva vrućina se zadržava, što rezultira stalnim oslanjanjem na klima uređaj u automobilu. Niko ne želi da bude obliven znojem dok vozi, što izaziva anksioznost i nelagodu u kabini tokom sparnih dana.
Kako ne biste bili zatečeni potpunim kvarom vaše klima uređaja, pametno je ne zanemariti znakove problema. Ovi znakovi uključuju smanjenje performansi, oslobađanje neugodnih mirisa, cirkulaciju toplog ili vrućeg zraka umjesto hladnog, te prisustvo čudnih zvukova ili osjećaj emitiranja freona. Prepoznavanje ovih klasičnih simptoma je ključno, jer oni ukazuju na to da postoji problem s vašim klima uređajem i potrebna je brza akcija da se problem otkloni.

Kada prođe period od dvije ili tri godine od posljednjeg servisiranja klima uređaja, potrebna je hitna akcija. Profesionalci koriste specijalizirane alate kako bi osigurali da klima uređaj radi nesmetano tokom dužeg perioda. Usluga prvenstveno uključuje provjeru nivoa rashladnog sredstva i dodavanje još ako je potrebno, ispitivanje brtvljenja jedinice i dezinfekciju.

Dat je pregled najčešćih poteškoća sa kojima se suočavaju vozači koji koriste klima uređaj u svojim vozilima, zajedno s mogućim lijekovima. Međutim, važno je napomenuti da ako je problem u samoj jedinici za klimatizaciju, najbolje je dopustiti stručnjacima da se bave inspekcijom.

U slučaju da klima sistem proizvodi slab protok vazduha ili emituje topao vazduh i neprijatne mirise, preporučuje se pregled i zamena filtera klime (kabina) ako je potrebno.

Ako iz klima uređaja ne izlazi zrak, a osjetite miris freona u kabini, to ukazuje na curenje freona u kabini. Preporučuje se da odmah posjetite servisni centar.

U slučaju da klima uređaj emituje samo neugodne mirise, potrebno je dezinfikovati uređaj kako bi se poboljšale njegove performanse.
Ako klima uređaj počne proizvoditi nepoznate zvukove, provjerite prisutnu količinu plina u servisnom centru.

U slučaju da klima uređaj prestane da radi, preporučljivo je dopuniti rashladno sredstvo u određenom servisu.

Postoje određena pitanja vezana za širenje neugodnih mirisa u atmosferi koja mogu riješiti pojedinci.

Neugodni mirisi koje otkrivamo zapravo su rezultat gljivica i bakterija koje su se nakupile u našem okruženju. Ovi mikroorganizmi mogu direktno oštetiti naš respiratorni sistem ako se ne kontroliraju.

Jedna od opcija za početni medicinski tretman je sprej za čišćenje i dezinfekciju unutrašnje atmosfere, dostupan za kupovinu u prodavnicama automobilske opreme. Način primjene varira ovisno o proizvođaču. Neki sprejevi zahtijevaju direktno ubrizgavanje u ventilacijski otvor kroz specijaliziranu cijev, dok drugi zahtijevaju postavljanje unutar kabine i otvaranje dok je uključena recirkulacija zraka.

U slučaju da gore navedena rješenja ne riješe problem neugodnih mirisa koji izlaze iz jedinice za klimatizaciju, te ako jedinica počne slabije raditi i ispušta topli zrak, moguće je da je uzrok problema zaprljani filter zraka. . Da biste to riješili, savjetuje se da pregledate filter i zamijenite ga ako smatrate da je potrebno.

Postoji korisna tehnika za borbu protiv gljivičnih infekcija.

Kako biste spriječili rast gljivica u vašoj klima jedinici, preporučuje se da isključite sistem prije završetka vožnje ili parkiranja. Zatim uključite ventilatore na maksimalnu brzinu i ostavite ih da rade nekoliko minuta kako bi se isparivač osušio nakon svake upotrebe ili dezinfekcije.

U slučaju da ovaj određeni dio ostane vlažan, velika je vjerovatnoća da će se plijesan, drugim riječima, gljivice i bakterije, brzo razmnožavati i širiti po cijeloj kabini. Imperativ je da se ovo izbjegne poduzimanjem potrebnih mjera opreza.