KINESKA TRADICIJA – INSPIRACIJA ZA MODERNU RASVJETU – azijske zemlje, a posebno Japan i Kina već godinama inspiriraju dizajnere modernog doba


U ovom dijelu svijeta  živi se skoro sasvim drugačije  u odnosu na naš način, ali i zapadno podneblje. Umjesto raskoši, u Aziji se kao glavne vrijednosti dizajna njeguju minimalizam te blagostanje, upotrebljivost, funkcionalnost i jedinstvena, njima svojstvena estetska načela. Upravo iz tog razloga, čitav svijet voli predmete kreirane u ovom stilu, koji odišu i zrače nekom sasvim drugom energijom.

Sve više dizajnera i arhitekti biva inspirirano Azijom i njenim čudima, kreirajući jedinstvene komade na temelju svega što su mogli vidjeti. Lampe koje vam ovog puta predstavljamo su pravi primjer, jer su inspirirane sa kineskim lanternama, odnosno fenjerima.

Mario Tsai je umjetnik koji stoji iza Lantern serije rasvjete, koja se sastoji od stolne svjetiljke, podne svjetiljke i lustera. Ovaj trio rasvjete inspiriran je sa vijekovima starim kineskim fenjerima, a ogoljen je do te mjere da predstavlja samo formu pravih linija. Lampe koje su dio ove zbirke izgledaju jako neobično, jer su u isto vrijeme i moderne i stare.