Prije nekoliko mjeseci objavljene su prve slike preuređene Kia Sorento, iako bez ikakvih detalja vrijednih pažnje. Danas, ovaj SUV srednje veličine iz Koreje ponovo pravi senzaciju, prikazujući svježe slike zajedno sa gotovo svim bitnim informacijama u vezi sa njegovom obnovljenom iteracijom.

Ne samo da je eksterijer pretrpio značajne modifikacije, već su unutrašnjost i motorni prostor također doživjeli uvođenje novih karakteristika, pri čemu elektrifikacija igra progresivno vitalnu ulogu.

Kada je u pitanju dizajn eksterijera Kia Sorento 2024, navikli smo na manja ažuriranja koja prilagođavaju određene elemente bez drastične promjene cjelokupnog izgleda. Međutim, Kia Sorento 2024 se odvaja od ovog trenda prolazeći kroz značajne promjene, posebno na prednjem dijelu.

Sa potpuno redizajniranom rešetkom, svjetlosnim skupinama i LED svjetlosnim potpisom, korejski SUV srednje veličine odiše još većim osjećajem čvrstoće. Dizajnerski jezik “Opposites United”, koji je definitivna karakteristika svih najnovijih Kia, daje novom Sorentu robustan izgled spreman za terensku vožnju.

Potencijalna promjena dimenzija ostaje neizvjesna, iako je moguće da će nadolazeća iteracija pokazati neznatna povećanja dužine, širine i visine u poređenju sa prethodnikom. Ipak, očekuje se da međuosovinsko rastojanje ostane konstantno na 2,81 metar. Vrijedi napomenuti da će se aluminijski naplatci kretati od minimalnog prečnika od 17 inča do maksimalnog 20 inča.

Unutrašnjost Kia Sorenta iz 2024. održava isti jezik dizajna kao i ostatak linije i drugi noviji modeli iz Hyundaija, sa istaknutim zakrivljenim super monitorom na komandnoj tabli u kojem se nalaze digitalni instrumenti i infotainment sistem.
Postoje neke značajne promjene u rasporedu komandi na centralnom tunelu u Kia Sorentu, uključujući preuređeni automatski birač mjenjača i povećan kapacitet skladišta. A kada je u pitanju sjedište, Kia Sorento s ponosom nudi potvrdu svoje sposobnosti da primi sedam putnika.
Odabir materijala za presvlake sjedala obavljen je pedantno, pri čemu je velika pažnja stavljena na korištenje sintetičke kože i reciklirane plastike (PET).
Kia Sorento iz 2024. nudi raznolik izbor motora, uključujući opciju sa 2.2 dizel motorom uparen sa osmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (8DCT). Ovaj model je dostupan u konfiguracijama s pogonom na prednje kotače i pogonom na sva četiri kotača, zajedno sa potpunom hibridnom i plug-in hibridnom varijantom.

Hibridni Sorento dolazi sa 1.6 T-GDI motorom uparen sa baterijom od 1.49 kWh, zajedno sa šestostepenim menjačem. Nudi se sa pogonom na prednje točkove, 2VD, i pogonom na sva četiri točka, 4VD opcijama.

Kao standard, plug-in hibrid dolazi sa 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 13.8 kWh, a oba su u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačem (6AT) i 4VD pogonom na sva četiri točka.

Ažurirana verzija Kia Sorento bi trebala imati svoj debi u Italiji tokom drugog kvartala 2024. Iako zvanični detalji o cijenama nisu objavljeni, kupci mogu očekivati ​​istu 7-godišnju garanciju od 150.000 kilometara koja se nudi sa svim ostalim Kia-ima. modeli.
Pored Nissana, Mitsubishi Outlandera i konkurenata kao što su 3008 i Hyundai Santa Fe, restilizovani Kia Sorento 2024 će se suočiti sa oštrom konkurencijom na tržištu (također možete pogledati naš video test Hyundai Santa Fe).

Oglasi