Svaka domaćica je vrlo dobro upoznata sa tim koliko često treba da se čisti prostor između pločica koje usljed vlage, pare i konstantnih promjena temperature promijene boju.

Međutim, jedan je keramičar ipak odličio da želi otkriti tajnu. Kako ne bi imali potrebu da stalno kupujete skupe hemijske preparate i razna sredtva, možete i sami kod kuće da napravite kvalitetni detardžent .

Za ovaj prirodni i efikasni detardžent za čišćenje fuga će vam trebati:

Sedam šoljica vode, pola šoljice sode bikarbone, trećina šolje soka od svježeg limuna i četvrtina šolje vinskog sirćeta. Sačekajte par sati kako bi se rastvor homogenisao i onda je siguran i spreman za korištenje.Nanesite sredstvo na fuge, ostavite kratko da djeluje, zatim istrljate sa spužvicom. Isperite sa krpom i čistom vodom.

Ako imate problem sa kamencem i buđi na pločicama, onda napravite rastvor od jednog čepa varkine, i 20 litara vode. Neka smjesa odstoji 20 minuta u kanti prije upotreve. Zatim mekanom četkicom očiite pločice sa tečnošću, obavezno korisite rukavice. Nakon ribanja nemojte odmah isprati, ostavite barem 15 minuta da djeluje. A onda sa dosta vode i blagim deterdženom isperite. Onda isperite samo vodom i obrišite pamučnom krpom.

Oglasi