KAKTUS TORNJEVI IZ KOPENHAGENA – veliki “kaktusi” uskoro će izroniti iz samog centra Kopenhagena


Arhitektonska firma BIG skoro je predstavila planove izgradnje interesantnog para zgrada koji će biti podignuti u Vesterbro distriktu Kopenhagena. Projekt, koji će biti rađen u saradnji danskih kompanija Dorte – Mandrup Architects, nazvan je Cactus Towers te predstavlja visoke stambene zgrade koje će biti napravljene pored samoodržive IKEA prodavnice.

Smještena na Kelvebod Bridž priobalju, lokacija od 74.000 m2 sastojaće se od nove IKEA prodavnice, budžetskih hotela kao i zelenih površina, koji dolaze kao dodatak dvjema zgradama Cactus Towers. Ovaj par građevina dobio je svoj naziv zbog šiljastih dijelova fasade kreirane od rotirajućih podnih platoa. Uglovi ovih rotirajućih segmenata kreirani su kako bi davali sjenku na spratu ispod. Tornjevi će biti visoki 60 i 80 metara  a sastojat će se od 500 stanova.

Nova IKEA prodavnica kreirana do samih tornjeva neće imati parking mjesta za automobile, jer će svi njenii kupci morati dolaziti na biciklama kako bi izvršili sitnije kupovine. Na mjestu izgradnje tornjeva naći će se i hotel sa 1.250 soba, razpoređenih na dva nivoa i očekuje se da će biti najveći ovakav objekat u nordijskom regionu. Projekat će biti gotov za otvaranje 2019. godine.