Duži vremenski periodi bez intimnosti mogu značajno uticati na žensko držanje i raspoloženje.

Žene koje su navikle na redovnu fizičku intimnost mogu potvrditi njene pozitivne učinke na njihovo fizičko zdravlje. S druge strane, žene koje ne ulaze u česte intimne veze mogu doživjeti značajne promjene u hormonalnoj ravnoteži i emocionalnom stanju.

Odsustvo intimnosti tokom dužeg perioda često se može manifestovati kao vidljive promjene. Iako to nije univerzalno istina, mnoge žene možda nisu svjesne ovih promjena i još uvijek žele intimnost. Kako bi pomogli onima kojima je potrebno vodstvo, priručnici korak po korak mogu biti koristan alat. Ovi priručnici rastavljaju proces na manje korake kojima je lakše upravljati, a mogu ponuditi i praktične savjete i dodatne informacije. Međutim, važno je uzeti u obzir kvalitet i kredibilitet autora priručnika. Takođe se preporučuje da se vodič uporedi sa drugim izvorima kako bi se osigurala tačnost i potpunost. Uvijek kritički pristupajte ovim priručnicima i koristite ih kako biste dopunili vlastito razumijevanje i iskustvo. Postoje različiti simptomi koji mogu biti povezani s odustajanjem od određenih supstanci ili aktivnosti. Nesanica je čest simptom koji se često opaža tokom odvikavanja. Ovaj nedostatak sna može se povezati s nedostatkom oksitocina, prirodnog hormona koji se oslobađa tokom orgazma i djeluje kao sedativ.

Žene mogu imati poteškoća u postizanju kvalitetnog sna zbog ovog problema, što dovodi do nelagode u krevetu. Istraživanja su pokazala da redovna seksualna aktivnost potiče proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže koži da ostane meka i glatka. Suprotno tome, nedostatak kolagena može dovesti do zrelijeg, ostarjelog izgleda kod žena. Nakon seksualnog odnosa tijelo se oslobađa progesterona, što smanjuje upalu kože i akne na licu. Zavisnost žene od romantične veze sa muškarcem može imati značajan uticaj na njenu perspektivu sveta. Bez endorfina, negativne emocije se mogu projicirati na druge, što dovodi do osjećaja razdražljivosti. Nasuprot tome, muškarci se često oslanjaju na lijekove protiv bolova kako bi ublažili nelagodu. Vrijedi napomenuti da žene u intimnim vezama obično ne osjećaju nedostatak oksitocina, koji se oslobađa tokom seksualne aktivnosti. Ovaj hormon, koji je sličan morfiju, djeluje kao prirodni lijek protiv bolova smanjujući bol i nivoe kontrakcija. Prema istraživanju, bliski odnosi imaju značajan uticaj na imunološki sistem, što rezultira povećanjem proizvodnje antivirusnih antitijela za 30%. Ovo povećanje je posebno korisno za osobe koje su podložne čestim bolestima. Subjekt o kojem je riječ ima tendenciju zaborava i često se muči da zapamti stvari.

Utjecaj odnosa na cirkulaciju je značajan i može dovesti do poboljšane funkcije mozga, boljeg zadržavanja pamćenja i poboljšanog sticanja znanja. Iznenađujuće je saznanje da izostanak seksualne aktivnosti može uvelike uticati na samopouzdanje žene, kao što je slučaj sa osobom koja je trenutno nezadovoljna sobom. Iako ova tema može biti kontroverzna, izvodljivo je tvrditi da uključivanje intimnih odnosa u naš svakodnevni život može imati brojne prednosti za fizičko zdravlje. Ova tvrdnja se ne odnosi samo na seksualnu aktivnost već i na svaku aktivnost koja nam donosi radost i opuštanje. Redovno sudjelovanje u intimnim ponašanjima poput ljubljenja, fizičkog dodira i seksualne intimnosti s partnerom može imati pozitivan utjecaj na naše psihičko i fizičko blagostanje, posebno ako te aktivnosti postanu dio naše svakodnevne rutine.

Oglasi