Kako do dobrog osvjetljenja u dnevnoj sobi?

Različiti tipovi svjetla neophodni su jer se u dnevnoj sobi odvija veliki niz aktivnosti – od gledanja TV-a, preko čitanja knjiga i igranja društvenih igara pa do porodičnih okupljanja i druženja sa prijateljima.

Dizajner osvjetljenja Markus Erli savjetuje da u dnevnoj sobi izbegavate tip plafonjere gdje je lampa uvučena u unutrašnjost, jer sijaju direktno na dole te stvaraju dosta sjenki. Namjesto njih, puno bolja opcija su lampe čiji se snopovi svjetlosti odbijaju od plafon i na taj način snažnije osvjetljavaju prostor. Još jedna prednost ovakvih lampi jeste i ta što se uklapaju u prirodnu ljudsku tendenciju da vertikalne ravni posmatraju odozdo na gore, a ne obrnuto.

Odličan primjer ovakvog osvjetljenja jesu fluorescentne duguljaste sijalice koje se ugrađuju direktno u plafon te sijaju na gore. Još jedan način da se dnevna soba obogati ambijentalnim svjetlom jeste da se ugradne sijalice integrišu u zid.

Iako su plafonsko kao i zidno osvjetljenje snažni izvori svjetlosti, oni neće biti dovoljni za obavljanje radnih zadataka, poput kucanja na laptopu ili uživanja u čitanju knjiga i novina. Za ovakve namjene, poslužiće podesive radne lampe. Prednost podesivih lampi jeste u tome su njihova tijela savitljiva i mogu se pomjerati, okretati, izvijati, a sve u cilju da se snop svjetlosti prilagodi potrebama čitaoca. Dno ovih lampi najčešće je oblikovano kao štipaljka, tako da možete da ih postavljate na razne površine.

Oglasi