Filozof Stefan Đukić nedavno je preko svog Tviter profila iznio kritike na račun Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori. Tvrdi da stranka nije toliko iskrena kako tvrde da jesu. Osim toga, koristio je društvene mreže kako bi skrenuo pažnju na sporni incident u vezi sa Osmanagića džamijom u Podgorici. Đukić je uočio krst sa četiri oka ugraviran na ogradi džamije i istakao da satelitski snimci iz 2016. godine ukazuju na postojanje simbola na istoj lokaciji najmanje pet godina.

Pored toga, Đukić je naveo da je ranije tokom dana u džamiji uočio krst ukrašen sa četiri pehara. Ova pojava je izazvala značajnu pažnju i izazvala različite reakcije na platformama društvenih medija. Nadalje, na “Stjenovitoj plaži” koja se nalazi u Utjehi postoji znak koji izričito zabranjuje kupanje u odjeći. Vlasnik plaže Dragan Đ. potvrdio je da je kupanje u burki ili hidžabu dozvoljeno u moru, ali ne i u bazenu. Nakon incidenta društvenim mrežama je počeo da kruži video snimak događaja.

 

Uprkos tvrdnji vlasnika da je snimak manipulisan da prikaže negativnu sliku, znatan broj posjetilaca na plaži izrazio je nezadovoljstvo njegovim stavom. U svjetlu protesta, vlasnik je ponudio alternativne izbore i savjetovao goste koji se ne slažu s propisima da traže druge opcije.

 

Osim toga, priča se završava primjerom u kojem vlasnik plaže pokušava uvjeriti porodicu da prihvati islamsku vjeru, ali ženski član porodice ustraje u svom izboru da postigne više razumijevanja. Ovaj narativ označava zamršenu međusobnu igru ​​sociokulturnih i religijskih faktora koji se mogu pojaviti u različitim okolnostima, kao i utjecaj društvenih medija na širenje informacija i izazivanje odgovora.

 

Oglasi