Nakon što je postigao ogroman uspjeh sa svojim prethodnim filmom “Zvijezda je rođena”, u kojem je Bredli Kuper glumio sa Lady Gagom, dobio je priliku da režira još jedan filmski projekat. Ovaj put, film se bavi životom i uticajem poznatog muzičkog kompozitora Leonarda Bernsteina, poznatog kao “Maestro”. Bernstein je stekao slavu zbog svog muzičkog doprinosa omiljenom klasičnom filmu West Side Story. Trejler filma naglašava zamršenosti Bernsteinovog ličnog života, pri čemu Bredli Kuper preuzima ulogu kompozitora, dok talentovana Carey Mulligan tumači svoju suprugu Feliciju Montalegre, glumicu porijeklom iz Čilea. Felicia, izuzetna žena, bila je aktivno uključena u industriju zabave u New Yorku, posebno u pozorištu i televiziji.

 

Bernstein, koji je bio priznat kao čudo od djeteta u američkoj klasičnoj muzici, imao je izuzetan početak kao dirigent Njujorškog filharmonijskog orkestra. Prvi put je sreo Feliciju na skupu koji je organizovao njen učitelj klavira, Klaudio Arau. Iako su se venčali nekoliko meseci kasnije, vjeridba im je prekinuta nakon godinu dana zbog Bernsteinove homoseksualnosti, što je jasno navedeno kao razlog rastave. Dok je studirao na Harvardu, Bernštajn je imao romantične veze sa dvije značajne ličnosti: Dimitrijem Mitropulosom, renomiranim dirigentom, i kompozitorom Aronom Koplandom.

 

Međutim, Bernsteinovo putovanje u Izrael 1948. godine imalo je dubok utjecaj na njega i promijenilo njegovu perspektivu na život kada se zaljubio u mladog vojnika po imenu Azari Rapoport. Uprkos tome što je Felicija bila svjesna Bernsteinove seksualne orijentacije, nastavila je tražiti njegovu pažnju tri godine. Na kraju su se vjenčali u septembru 1951., iako je postojala zabrinutost da bi njegova karijera dirigenta mogla biti ugrožena zbog njegove homoseksualnosti.