Danas se malo bavimo sa zdravljem bubrega, a na ovaj segment jkako mali procenat osoba uopšte i pazi. Svi se bave sa zdravljem srca, krvnim pritiskom, šećerom i sličnim dijagnozama. Međutim, bubrezi su jako bitna stvaka u zdravlju svake moguće jedinke.

Pravovremeno otkrivanje bolesti uvelike bi pojednostavilo proces liječenja. Nažalost, pojedinci često zanemaruju pokazatelje koje naše tijelo pokazuje kada nešto nije u redu, što rezultira dijagnozama koje se često postavljaju prekasno za ciljane intervencije. Opće je poznato da su bubrezi odgovorni za eliminaciju toksina iz našeg sustava, što naglašava važnost njihovog optimalnog funkcioniranja. Međutim, ako je njihova funkcionalnost ugrožena zbog raznih čimbenika, javljaju se specifični simptomi.

Regulacija razine minerala u krvotoku ključna je funkcija koju obavljaju bubrezi. Međutim, kada bolest bubrega napreduje do kasnijih faza, ta osjetljiva ravnoteža je poremećena, što dovodi do prekomjernog nakupljanja minerala, osobito fosfora, u koži. Kao posljedica toga, koža može postati suha i svrbežljiva. Osim toga, nakupljanje toksina može koži dati nezdrav, blijed ili žućkast ton. Neki pojedinci također mogu primijetiti tamnjenje kože i pojavu tragova poput prištića. Štoviše, znakovi uznapredovale bolesti bubrega mogu se primijetiti i na noktima, pri čemu gornji dio povremeno pobijeli.

  • Prisutnost toksina u tijelu može utjecati na nečiji apetit, što rezultira smanjenim interesom za hranom. Procjenjuje se da oko 33% osoba u kasnijim stadijima bubrežne bolesti ima metalni okus u ustima zbog nakupljanja štetnih tvari. Nadalje, mogu se pojaviti i osjećaji mučnine i mogućnost povraćanja. Grčevi u nogama ili rukama mogu se pojaviti kao posljedica neravnoteže elektrolita uzrokovane uznapredovalom bolešću bubrega. Nadalje, pojedinci se mogu susresti s osjećajem sličnim ubodu pribadače u noge. Sindrom nemirnih nogu dokumentiran je kod otprilike 25 posto osoba na dijalizi, kako neki podaci govore.

Kada se pojave upale i otekline na licu, zglobovima i stopalima, to je pokazatelj da bubrezi ne obavljaju učinkovito svoju ključnu funkciju pročišćavanja tijela.

  • Proizvodnja urina glavna je funkcija bubrega, a svako odstupanje u boji ili mirisu ukazuje na nepravilan rad bubrega. Uz ove promjene, mogući simptomi mogu uključivati ​​nelagodu tijekom mokrenja, prisutnost krvi u mokraći, nokturiju ili smanjenu učestalost mokrenja. Mučnina i povraćanje mogu biti posljedica nesposobnosti tijela da učinkovito ukloni toksine i štetne tvari, što može rezultirati nizom zdravstvenih problema.

Redovito doživljavanje iscrpljenosti je prevladavajući fenomen. Nije neuobičajeno da pojedinci, čak i oni dobrog zdravlja, s vremena na vrijeme dožive umor i razdražljivost. Međutim, ako ovo trajno stanje umora potraje, to može biti znak nedovoljne razine eritropoetina, hormona koji se sintetizira u bubrezima.

Anemija: Ovo stanje također je povezano s nedostatkom hormona oovg, koji ima ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Kako bolest napreduje, znakovi bolesti bubrega postaju vidljivi u kasnijoj fazi.

Kada bolest napreduje do stadija 4 ili 5, postaju vidljivi vidljivi znakovi koji ukazuju na značajniju štetu. To se događa kada bubrezi postanu nesposobni za učinkovito uklanjanje otpadnih tvari, što dovodi do njihovog nakupljanja u krvi. Nažalost, pacijenti često dođu do točke kada dijalizna intervencija i/ili transplantacija bubrega postanu neophodni. Značajna prednost suvremene medicine je dostupnost pristupačnih biokemijskih i hematoloških testova za laboratorijsku dijagnostiku, koji omogućuju rano prepoznavanje bolesti bubrega. Ključno je odmah poduzeti mjere, idealno kada se pojave prvi simptomi bubrežne bolesti.

Jedan često korišteni pristup uključuje procjenu krvne slike, posebno razine hemoglobina, nakon čega slijedi ispitivanje dušika ureje u krvi (BUN), kao i kreatinina i klirensa kreatinina. Ova mjerenja daju vrijedne informacije o radu ne samo bubrega, već i bitnih organa kao što su jetra i srce. Određivanje stadija bubrežne bolesti i procjena bubrežne funkcije uvelike se oslanjaju na test brzine glomerularne filtracije (GFR). Analizom rezultata GFR medicinski stručnjaci mogu precizno odrediti stadij bolesti.

Oglasi