One malo starije generacije koje su slušale i drugačiju muziku od ove danas se jako dobro sjećaju ovog genija. O njemu su izvještavali svi svjetski mediji i zvali su ga muzičkim čudom. Rođeni Beograđanin, glasoviti klavirski virtuoz iz bivše Jugoslavije, Ivo Pogorelić, krenuo je na svoj glazbeni put. Svoje početno glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu. Međutim, njegov izniman talent potaknuo ga je na daljnje školovanje u dobi od 12 godina. Otišao je u Moskvu, gdje je upisao cijenjeni konzervatorij “Petar Ilič Čajkovski” kako bi usavršio svoje vještine pijanista.

U gradu koji je tada bio glavni grad Sovjetskog Saveza, započeo je suradnju s poznatom gruzijskom pijanisticom i pedagoginjom Alisom Kazeradze, koja mu je na kraju postala supruga. Jedan od najznačajnijih događaja, ne samo na vlastitom profesionalnom putu nego iu području klavirskog izvođenja, vezan je za skandal koji se dogodio 1980. godine na Chopinovom natjecanju u Varšavi.

U znak prosvjeda protiv Pogorelićeve diskvalifikacije iz finala, organizirano je natjecanje, zanemarujući njegovu virtuoznu igru. Uvažena Marta Argerič demonstrativnom gestom napustila je ocjenjivački sud, proglasivši svoju mladu kolegicu nevjerojatnom genijalkom.

Svjetski mediji već dulje vrijeme bruje o Pogoreliću kao iznimnom izvođaču i ističu njegovu osebujnost. Međutim, nakon tragične smrti njegove supruge i mentorice Alize 1996. godine, Ivo se uglavnom povukao iz javnosti. Ova odluka, na veliko razočaranje njegovih obožavatelja, rezultirala je time da su njegova rijetka pojavljivanja naišla na goleme pohvale, učvršćujući njegovu reputaciju izvanredne i nekonvencionalne osobe.

U razdoblju od 10 godina odlučio je šutjeti, rijetko se istupajući u javnosti. Međutim, u kolovozu 2006. prekinuo je šutnju i dao intervju njemačkom časopisu Die Welt, u kojem je dao uvid u motive svoje duge šutnje.

 

Pogorelić je rekao: “Nakon smrti moje supruge, iskusio sam duboku tugu i duboku čežnju da se ponovno povežem sa svojim porijeklom.” Nadalje je objasnio: “Moja je supruga ušla u moj život tijekom mojih godina formiranja u dobi od 17 godina, a nakon njezina odlaska našao sam se u mukotrpnom procesu ponovnog otkrivanja svog identiteta. Ovaj se pothvat pokazao iznimno izazovnim, budući da je ona posjedovala je neusporedivu esenciju.Svim se srcem posvetila svijetu umjetnosti, utjelovljujući izvanrednu kombinaciju intelekta, estetike, vještine i emocionalne dubine.

Tijekom svoje slavne karijere postigao je vrhunac uspjeha, postavši ekskluzivni umjetnik renomirane diskografske kuće ‘Deutsche Grammophon’. Na vrhuncu svoje popularnosti dobivao je nevjerojatan honorar od pedeset tisuća dolara za svaku očaravajuću izvedbu. Trenutno živi u slikovitom gradu Luganu, smještenom u Švicarskoj, gdje uživa u luksuznoj udobnosti izuzetne vile. Unutar ovog veličanstvenog prebivališta, pomno je napravio svoje osobno utočište, zajedno s vrhunskim studijem, namjenskom prostorijom za vježbanje, pa čak i velikom koncertnom dvoranom.

Tijekom 1980-ih stekao je svjetsku slavu kao istaknuta figura u svijetu glazbe. Njegovi su albumi, objavljeni u izdanju Deutsche Grammophona, skočili u popularnost, a okruživale su ga priče o raskoši i ekstravagantnom odijevanju. Međutim, njegov trenutni status nadilazi konvencionalne etikete. Njegova je osobnost isprepletena s osobnošću složene, idiosinkratične i nepredvidive osobe, često distancirane u svojim interakcijama i povremeno odbojne, zbog čega ga neki nazivaju briljantnim, ali ekscentričnim luđakom.

 

S druge strane, njegova veza s Utom Šnajer, koja je započela 2002. godine, dodaje element pristupačnosti u njegov život.U izazovnoj životnoj fazi nakon gubitka 13 godina starije supruge Alize, Pogorelić je utočište potražio u domu Ute Šnajder. Poznat po svojoj sklonosti da otkaže nastupe, pijanistova je učestalost otkazivanja u to vrijeme porasla, a njegova predanost vježbanju nije postojala.

Prisutnost Ute Šnajder u njegovom životu pokazala se nevjerojatno povoljnom zbog njezine divne, ljubazne, staložene i vedre prirode. Ne samo da je vrlo uspješna i vješta u poslovnom području, već posjeduje i zapaženu 30-godišnju karijeru u ultrazvučnoj dijagnostici. Podrijetlom je iz bivše Istočne Njemačke, ranije je bila udana, ali nije imala djece, au jednom je trenutku imala i titulu švicarske prvakinje u maratonu.

Pogorelić prkosi konvencionalnim mjerama i nesvakidašnji je talent. Uz njegove izvanredne sposobnosti, on posjeduje narav snažne volje. Samo oni koji ga prigrle onakvog kakav on uistinu jest mogu održati trajnu vezu s njim. Nema širok krug prijatelja, niti ga aktivno nastoji proširiti. Umjesto toga, nastoji stvoriti duboku vezu s jednom osobom kojoj posvećuje svoju najveću lojalnost.

Uta Šnajder trenutno se pronalazi kao bivša supruga gizdavog pijanista Pogorelića, s kojim je u braku provela pet godina. Primarni katalizator njihovog razvoda proizlazi iz njezine nepokolebljive predanosti svojim uspješnim profesionalnim nastojanjima, jer nije bila voljna odustati od svoje uspješne poslovne putanje.

Nakon brojnih brakova, Ivo odabire živjeti kod svoje dugogodišnje družice, Rečanke Miljenke Stanić, koju u javnosti predstavlja ne samo kao životnu nego i službenu družicu.

Trenutno Pogorelić boravi u svojoj izvrsnoj vili smještenoj na vrhu pitoresknog gradića Lugana u Švicarskoj. Unutar ovog luksuznog prebivališta osnovao je studio, vježbaonicu, pa čak i koncertnu dvoranu.

Upravo je u Luganu preuzeo inicijativu za stvaranje Festivala mladih glazbenih talenata, platforme čiji je cilj nadahnuti glazbenike nadobudne da krenu vlastitim putem i izazovu konvencionalne norme klavirske izvedbe. U njegovim nastojanjima stalno ga prati Miljenka Stanić, bivša medicinska sestra iz Reke, koju s ponosom predstavlja kao svoju cijenjenu “službenu družicu”.

Nakon požara u hotelu Ambasador u Opatiji, susreo je zanosnu Afroamerikanku. Medijski izvještaji govore da je on doživljava kao izvanrednu osobu koja mu pomaže u pripremama za poslovne angažmane. Međutim, on tek treba otkriti pravu prirodu njihove veze. Oni koji su imali sreću da su ga upoznali tvrde da njegovo privatno držanje bitno odudara od ličnosti koja se prikazuje u medijima.

Na pitanje je li prerano krenuo na svoj umjetnički put, Ivo odgovara s dubokim uvidom: “U području umjetnosti pojmovi ‘rano’ i ‘kasno’ nemaju nikakvu težinu. Jedino je važno mjerilo znanje. Godine su irelevantno; pravo ispitivanje leži u određivanju kada se nečiji mladenački duh budi.” Glazbeni univerzum koji Ivo Pogorelić nastanjuje daleko je izvan okvira Chopina, Ravela i Schumanna.

Iskazuje duboku zahvalnost za sve oblike iznimne umjetnosti, bilo da se radi o rocku, jazzu, mjuziklu ili revijskoj glazbi. Čak i Beatlesi zauzimaju posebno mjesto u njegovom srcu, jer su isprepleteni sa značajnim poglavljem njegovog života. Prošlo je više od tri desetljeća od njegova posljednjeg nastupa u Beogradu, značajne prilike za koju su se karte rasprodale u samo tri sata.

Oglasi