U televizijskoj emisiji Usijanje meteorolog Doroteja Stanojević uputila je upozorenje javnosti na učestalu pojavu loptastih munja koje mogu predstavljati značajnu opasnost po ličnu sigurnost i imovinu. Stanojević je prvobitno pomenuo upozorenja MUP-a, ističući važnost zatvaranja prozora i obezbjeđenja domaćinstava kako bi se potencijalni rizici sveli na minimum. Zatim je dala objašnjenje da je loptasta munja blistava sfera ispunjena elektricitetom, što je vrlo neuobičajen i opasan fenomen. Kada ste u zatvorenom prostoru, ključno je osigurati sve predmete koji bi mogli doći u zrak i uzrokovati štetu. Osim toga, svi prozori i ulazna vrata trebaju biti sigurno zatvoreni kako bi se spriječilo da loptasta munja uđe u stambeni prostor.

 

Stanojević je predložio i da se zatvore sva unutrašnja vrata kako bi se smanjile šanse za jak vjetar koji bi mogao dovesti do ove vanredne pojave. Kuglasta munja je izuzetan prirodni fenomen poznat po svom nepredvidivom kretanju. Pojava ove specifične vrste groma unutar stambene strukture može uzrokovati veliku štetu i učiniti sve električne uređaje nefunkcionalnim. Nadalje, pojedinci koji borave ili posjećuju takve objekte bili bi izloženi opasnosti od teške povrede.

 

Stanojević je zaključio da je zbog relativno nepoznate prirode loptaste munje od ključne važnosti da građani budu adekvatno informisani i preduzmu neophodne mere predostrožnosti kada se očekuju najteži vremenski uslovi. Baš kada smo mislili da je oluja prošla, meteorolozi su izdali upozorenje na još jednu superćelijsku oluju koju se očekivalo. Ove oluje su jedna od posljedica klimatskih promjena, koje ne pokazuju znakove prestanka. Kao rezultat toga, buduće oluje će uzrokovati više štete i razaranja, uz povećanu mogućnost tornada, štetnih vjetrova i značajnog nagomilavanja grada. S obzirom na ovu realnost, važno je prihvatiti da ovakav način života postaje norma na ovim prostorima. Stoga pojedinci moraju biti oprezniji u ovakvim okolnostima.

Oglasi