Dani su uskršnjeg posta i kod mnogih će se na trpezi naći pripremljena riba češće nego inače .Međutim poznato je koliko blagodeti ona ima na naše zdravlje pa bismo je i inače trebali češće konzumirati. Povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pušenje, pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti, šećerna bolest, stres i psihosocijalni čimbenici među ključnim su uzročnicima kardiovaskularnih bolesti, koje imaju višestruke uzroke.Kako bi se smanjila vjerojatnost pojave bolesti ili ubrzao proces ozdravljenja, preporuča se usvojiti mediteransku prehranu koju karakterizira obilje žitarica, izbor voća i povrća, nezasićene masti dobivene iz maslinovog ulja i masne ribe te nemasni mliječni proizvodi.

 

Mediteranska prehrana obiluje vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima, vrhunskim ribljim bjelančevinama, složenim ugljikohidratima, nezasićenim mastima i posebno korisnim omega-3 masnim kiselinama. Svaki od ovih hranjivih sastojaka igra vitalnu ulogu u promicanju dobrobiti, ali oni također harmonično surađuju kako bi zaštitili zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Brojna su istraživanja dosljedno pokazala da osobe koje u svoju prehranu uvrste ribu i plodove mora imaju tendenciju duljeg životnog vijeka. Riba, kao primarna komponenta mediteranske prehrane, nadaleko je poznata po svojim brojnim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje.

Redovita konzumacija ribe povezana je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, depresije i raznih kroničnih degenerativnih bolesti, kao i s kognitivnim padom koji se često povezuje s poodmaklom dobi.

 

 

Opisane kao dragocjene masnoće zbog svog pozitivnog utjecaja na opću dobrobit, omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u očuvanju kardiovaskularnog sustava. Nedavno istraživanje koje su proveli istraživači s Harvarda otkrilo je da pojedinci koji u svoju prehranu unesu umjerene porcije ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (1-2 porcije tjedno) imaju značajno smanjenje od 36% u vjerojatnosti razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ove esencijalne masne kiseline neophodne su za optimalnu tjelesnu funkciju, budući da je njihova vlastita proizvodnja u tijelu nedovoljno učinkovita.

Opće je poznato da je konzumacija ribe korisna za naše zdravlje. Zbog obilja omega-3 masnih kiselina ribu je preporučljivo uvrstiti u prehranu barem dva puta tjedno.Ovdje je predstavljena kompilacija od 9 najboljih riba koje su nadaleko poznate po svojim iznimnim zdravstvenim prednostima.

Crveno meso atlantskog lososa navodno sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju potencijal utjecati na ljudski biološki sat, potencijalno rezultirajući usporavanjem procesa starenja.

 

Zubatica, plava riba poznata po visokoj nutritivnoj vrijednosti, nevjerojatno je korisna za ljudsku prehranu. Prepun esencijalnih minerala kao što su fosfor, kalij, kalcij, natrij i željezo, pruža obilje zdravstvenih dobrobiti.

Atlantska haringa, iako je klasificirana kao riba s višim udjelom masti, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje nude značajne prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sustava pojedinaca.

Jezerska zlatna ribica, slatkovodna riba, ima meso koje je gotovo jednako masno kao meso lososa. No, za razliku od lososa, termičkom obradom ne gubi vlagu.

Girice, također poznate kao inćuni ili sardine, vrsta su ribe koja se može pohvaliti impresivnim sadržajem proteina, koji se može usporediti s bilo kojim drugim mesom. Osim toga, imaju niske kalorijske vrijednosti, što ih čini hranjivim izborom. Ove male ribe pune su bitnih vitamina i minerala koji su vitalni za održavanje normalnih tjelesnih funkcija.

 

Skuša, riba koja je idealna za svaki plan prehrane, može se pohvaliti niskim sadržajem kalorija i bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima koji su vitalni za optimalno ljudsko zdravlje.

Konzumacija pastrve na tjednoj bazi ima potencijal za smanjenje razine kolesterola, jačanje krvnih žila i živaca i sprječavanje kognitivnog pada u kasnijim godinama.

Sardina, mala riba, ima visoku bioraspoloživost i služi kao vrhunski izvor proteina za ljudsko tijelo. Unutar sardina nalazi se opsežan niz vitamina (A, B12, B6, D) i ulje sardine, poznato po svojim svojstvima smanjenja kolesterola.

Tuna, poznata po obilju omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ističe se kao jedna od najkorisnijih dostupnih ribljih opcija.

Kad je riba u pitanju, ključno je dati prednost kvaliteti, a ne kompromisima. Kako biste osigurali zadovoljavajući i zdravi riblji obrok za sebe i svoje najmilije, važno je napraviti mudar izbor. Nisu sve ribe jednake, jer se neke proizvode masovno i sadrže štetne razine toksične žive.

Oglasi