Za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika kuhano vino se često povezuje sa svečanim slavljima i smatra se posebnim užitkom za odrasle.

Obično se konzumira u decembru ili januaru, ovaj topli napitak se prvenstveno sastoji od crnog vina. Međutim, stručnjaci ističu da kuhano vino može ponuditi niz zdravstvenih prednosti, posebno u smanjenju upala u tijelu i snižavanju razine kolesterola.

Kuvano vino je rezultat mešavine crnog vina i začina. U umjerenim količinama, može ponuditi određene zdravstvene prednosti. Kako je primarni sastojak kuhanog vina crno vino, ono je automatski bogato resveratrolom, antioksidansom. Ovaj polifenolni spoj potječe iz kore crvenog grožđa i poznat je po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti da pomaže u zgrušavanju krvi. Studija iz 2017. pokazala je da resveratrol ima potencijal da odgodi proces starenja podmlađujući ćelije. Takođe je koristan za srce tako što održava dobar nivo HDL holesterola u krvi. Nadalje, resveratrol sadrži antioksidanse koji se bore protiv bolesti povezanih sa starenjem, uključujući bolesti srca i moždani udar.

Kuvano vino nastaje dodavanjem raznih sastojaka, uključujući začinsko bilje kao što su cimet, karanfilić, crni biber i anis. Uz ove začine dodaje se i sušena kora pomorandže kako bi piće dobilo praznični štih. Naučno je dokazano da cimet ima snažno protuupalno djelovanje i može pomoći u smanjenju otoka i obnavljanju pravilne funkcije tkiva. Ovo svojstvo ga čini potencijalnom pomoći za osobe koje pate od artritisa. Karanfilić ima slične kvalitete i nekada su ga stomatolozi koristili kao sredstvo protiv bolova.

Kada se dodaju napitku, cimet i karanfilić se miješaju kako bi se stvorilo jedinjenje koje se zove eugenol. Eugenol posjeduje antiseptička i lokalna anestetička svojstva, što ga čini učinkovitim u ublažavanju bolova kao što je zubobolja. Dodavanje štapića cimeta u kuhano vino može pomoći u balansiranju šećera u krvi, smanjenju nadutosti i plinova te vraćanju prirodne funkcije tkiva. Prema nedavnom istraživanju, osobe koje konzumiraju jednu do tri čaše crnog vina dnevno mogu smanjiti rizik od osteoporoze. To je zato što je studija pokazala da su oni koji su pili ovu količinu kuhanog vina imali veću mineralnu gustinu kostiju u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.

Za one koji uživaju u kuhanom vinu za vrijeme praznika, ključna je umjerenost, jer se prisustvo alkohola u vinu ne preporučuje za konzumaciju. Kada se konzumira alkohol, on se u tijelu pretvara u acetaldehid, poznati kancerogen. Jetra je odgovorna za obradu svih hemikalija, a da bi se pomoglo u tom procesu, savjetuje se da naizmjenično pijete čašu vode s limunom ili biljnog čaja, kao što je čaj od maslačka, i svaku čašu kuhanog vina. Iako je uživanje u ovom napitku razumljivo, važno je prakticirati samoodgovornost.


Sastojci:

  • 250 ml vina
  • 30 ml viskija, brendija
  • kora limuna
  • kora pomorandže
  • cimet
  • vanilin šećer
  • muskatni orah
  • 2 karanfilića
  • 2 kašike šećera
  • 50 ml vode

Da biste pripremili ovaj ukusni napitak, počnite mešanjem šećera i male količine vode u šerpi, a zatim počnite da topite šećer. Kada se šećer otopi, u smjesu dodajte koricu limuna i narandže. Zatim dodajte malo vina, uz malu količinu viskija ili rakije. Prije nego što smjesa proključa, sklonite je sa vatre i dodajte vanilin šećer, cimet, muškatni oraščić i karanfilić. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta, a zatim je procijedite. Za kraj, ukrasite napitak s malo citrusa.

Oglasi