Odnos između žena i muškaraca je komplikovan jer se čini da želimo različite stvari i da naš mozak drugačije funkcioniše. Danas vam donosimo razmišljanje jednog muškarca na ovu temu. Ideja da je “seks sve što muškarac želi” fraza je koja se čula bezbroj puta. U mladosti, sa 17 godina, uvjerio sam se u njegovu valjanost. No, kad sam ušao u 37. godinu, počele su se uvlačiti sumnje. Sada, u dobi od 73 godine, mogu pouzdano tvrditi da je to uvjerenje nedvosmisleno pogrešno.Da budem jasan, ljepota seksualne intimnosti nadilazi godine, ali postoji dublji i značajniji aspekt veza koji mnogi muškarci teško žele priznati, a to je nešto što im žene pružaju.

 

Nakon opsežnog razmišljanja i promatranja tijekom nekoliko godina, postupno sam došao do ovog zaključka. Tijekom tog razdoblja marljivo sam pratio radnje i ponašanja ljudi oko sebe, pomno pazio na njihove razgovore, izvore radosti i načine na koje ih je život oblikovao. Bez greške, redovito sam susretao grupu od šest osoba, od kojih su svi imali 38 godina, a tijekom naših ležernih rasprava uz osvježavajuću čašu piva, tema seksa neprestano je zauzimala središnje mjesto.

Kao što je običaj među muškarcima, naši su se razgovori vrtjeli oko naših “trijumfa” i naših pritužbi kada su u pitanju naše interakcije sa ženama. Međutim, prava bit naše veze leži u našoj nepokolebljivoj iskrenosti, gdje nikakvi detalji nisu mijenjani ili preuveličavani. Udubili smo se u rasprave o našim neizvjesnostima, tjeskobama, oklijevanjima i nesigurnostima.

Od djetinjstva smo indoktrinirani idejom da je muškost sinonim za neutaživu želju za seksom. Da bi netko bio viđen kao alfa mužjak, mora pokazati nepokolebljivu opsjednutost ovom težnjom. Imam živo sjećanje iz srednje škole kada je djevojka koja me zanimala komentirala našeg zajedničkog prijatelja. Opisala ga je kao “drugačijeg”, a kad sam se dalje raspitivao, objasnila je da joj nije uspio ništa ponuditi, za razliku od onoga što je očekivala od tipičnog muškarca.

 

Upravo je zbog toga osjetila osjećaj ogorčenja. Njezin je sud bio jasan: “On je slabašna osoba.” Iz ove procjene izvedena je dedukcija: “Ako posjedujete istinsku muškost, onda bi vaša jedina želja od prvog trenutka susreta trebala biti intimnost. Svako drugo ponašanje označava slabost.”

Taj mi je razgovor ostao urezan u sjećanje, a sve što je uslijedilo samo je učvrstilo uvjerenje da je to uobičajena percepcija među ženama. Prema njima, primarni pokazatelj muškosti leži u nepokolebljivoj želji za seksualnim odnosima sa ženama. No, čini se da je daleko poželjnije nježno voditi ženu sve dok ne poželi intimnost – tek tada će vas doista smatrati pravim muškarcem.

Postavlja se pitanje: što je to što muškarci žele još više od seksa? Uvriježeno je mišljenje da je ženama potrebna ljubav kako bi se upustile u seksualnu aktivnost, ali obrnuto vrijedi za muškarce – njima je potreban seks kako bi iskusili osjećaje ljubavi.

Kad muškarci vode ljubav, nedvojbeno doživljavaju fizički užitak. Međutim, postoji dublja čežnja koju nastoje ispuniti – čežnja za sigurnim utočištem, koje bih prikladno opisao kao sigurnu luku.

 

U svijetu kojim dominiraju muškarci, suparništvo i natjecanje su uvijek prisutni. Muškarcima je urođeni instinkt da se međusobno bore za naklonost žene. Dužnost svakog muškarca je dosljedno pokazivanje svoje nadmoći, dok žena u konačnici ima moć odabira željenog partnera.

U moderno doba, borba za pažnju i privlačnost evoluirala je dalje od primitivnih metoda, ali muškarci se i dalje prikazuju kao paunovi, pokušavajući prikazati svoje najbolje kvalitete u nadi da će ih izabrati žena.

Vlasništvo nad ženom od strane muškarca ulijeva duboki osjećaj mira i sigurnosti, slično kao kada ste u sigurnosti vlastitog doma. Taj se osjećaj proteže daleko iznad pukog fizičkog zadovoljstva.

Kako starimo, neprekidno i intenzivno rivalstvo postaje zamorno i neugodno. Naša najdublja želja je pronaći utočište u kojem možemo doista biti ono što jesmo, bez potrebe za pretvaranjem. Čeznemo biti u društvu žene koja nas grli onakve kakvi jesmo, bez ikakvih očekivanja manjeg ili višeg. Tražimo vezu s nekim tko nas osvaja ne samo fizičkim izgledom, već i dubinom srca i duše.

 

Drugim riječima, naša je želja iskusiti osjećaj da nas njeguju, njeguju i grle s ljubavlju. Čeznemo za emocionalnim ispunjenjem koje nam je možda nedostajalo tijekom djetinjstva. Međutim, priznavanje ove čežnje podrazumijeva prepoznavanje da u svojoj srži još uvijek nosimo bit tih mladih dječaka i da nismo nepopustljivi i nepopustljivi ljudi.

Stoga se odlučujemo za jednostavniji pristup i pokazujemo svoju seksualnost i muškost. Međutim, tek kad smo intimno povezani sa svojim partnerom, možemo se istinski opustiti. Ova neizgovorena čežnja je ono što nas pokreće kada se upuštamo u vođenje ljubavi.
Postoji jedna stvar koju apsolutno cijenim. To je kad naslonim glavu na ženino krilo, a ona me nježno miluje. U tim slučajevima osjećam duboki osjećaj sigurnosti, kao da sam u najsigurnijem utočištu na svijetu. I nije potrebna nikakva fizička intimnost s mojom ženom da bih postigao taj osjećaj. U tim trenucima istinski osjećam njezinu ljubav, prihvaćanje i razumijevanje prema meni.

Zašto smatramo da je tako teško priznati ovu činjenicu kada su žene u pitanju? Postoje tri čimbenika koji doprinose ovoj poteškoći:

Za početak, žene se pridržavaju vlastitih smjernica kada su u pitanju romantične veze. Oni vjeruju da bi muškarac trebao utjeloviti muškost. U slučaju da muškarac ne započne seksualnu aktivnost, oni postaju zabrinuti za vlastitu razinu poželjnosti.

Nadalje, kada muškarac izrazi svoju potrebu za pažnjom prema ženi, to je može navesti da ga doživi kao nezrelog ili da mu nedostaju kvalitete odraslog muškarca. Umjesto toga, žene žele hrabrog partnera koji može zajedno prebroditi radosti i izazove života, a ne nekoga tko nalikuje djetetu.

Nadalje, žene doživljavaju strepnju prema muškarcima kojima nedostaje osjećaj hrabrosti, jer ih to ostavlja neizvjesnima o pravoj prirodi tih pojedinaca.

Muškarcima je potrebna istinska hrabrost da otvoreno izraze svoju potrebu za ljubavlju, pažnjom i emocionalnom podrškom svojih partnerica, nadilazeći samo fizičku intimnost. U ovim je trenucima ključno da žene pokažu mudrost ostavljajući po strani sve unaprijed stvorene predodžbe o muškosti i prihvaćajući ranjivost svog partnera. Istovremeno, žene moraju imati samopouzdanje i voljeti sebe dovoljno da pruže sigurno utočište svom partneru.

Oglasi