BONUS ČLANAK:

Šećerna bolest, poznata i kao diabetes mellitus, je kronična bolest koja se karakterizira povišenim razinama glukoze (šećera) u krvi. Glukoza je osnovno gorivo za naše tijelo, a inzulin je hormon koji pomaže njezin ulazak u stanice radi proizvodnje energije. U slučaju nedostatka inzulina ili njegove nedovoljne učinkovitosti, šećer se zadržava u krvi, što može dovesti do razvoja dijabetesa.

Postoje dva glavna tipa šećerne bolesti: tip 1 i tip 2. Tip 1 se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina zbog autoimunog uništavanja stanica koje ga proizvode. Obično se javlja u djetinjstvu ili adolescenciji. Tip 2 je češći oblik (oko 90% slučajeva) koji se najčešće dijagnosticira u starijoj dobi i povezan je s prekomjernom tjelesnom težinom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i genetskom predispozicijom.

Simptomi šećerne bolesti uključuju prekomjernu žeđ, učestalo mokrenje, umor, gubitak težine, glad, teškoće s vidom, suhu kožu, sporu zacjeljivanje rana i češće infekcije. Kod dijabetesa tipa 2, simptomi mogu biti manje izraženi u početku, što može dovesti do kasnije dijagnoze.

Dugotrajni dijabetes može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput srčanih bolesti, moždanog udara, oštećenja bubrega, neuropatije (oštećenje živaca) i retinopatije (oštećenje očnih žila). Redovitim praćenjem razine šećera u krvi i pridržavanjem zdravih životnih navika (dijeta, tjelesna aktivnost, prestanak pušenja) moguće je smanjiti rizik od komplikacija.

Liječenje obuhvaća terapiju lijekovima, pridržavanje dijetetskih smjernica, redovitu tjelesnu aktivnost te kontrolu zdravstvenog stanja radi rane dijagnoze i prevencije komplikacija. Prevencija šećerne bolesti tipa 2 uključuje zdrave prehrambene navike, redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje optimalne tjelesne težine.

Edukacija o simptomima i rizičnim faktorima šećerne bolesti ključna je za ranu dijagnozu i uspješno upravljanje ovom globalnom zdravstvenom problematikom.

Oglasi