Narod Srbije upao je u stanje žalosti nakon tragičnih događaja koji su se dogodili u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar 3. maja. Besmisleni masakr, u kojem je 13-godišnji Kosta Kecmanović stigao u školu naoružan sa dva pištolja i oduzeo živote portiru škole i osmoro njegovih vršnjaka, a pritom je ranio šest učenika i profesorku historije. Uprkos nastojanjima da se razotkriju motivi Kecmanovićevog postupka, pitanje šta ga je navelo da počini ovako gnusan čin ostaje bez odgovora i nastavlja da proganja one koji su pogođeni tragedijom.

 

Posljednjih nekoliko dana u medijima se mnogo pisao o vršnjačkom nasilju kojem je Kosta bio izložen, kao i o zanemarivanju koje je doživio od strane roditelja, uticaju društvenih mreža i mogućnosti psihičkog poremećaja. Slučaj se i dalje razvija, a mi stalno dobijamo nove informacije. Na primjer, sada znamo da je Urgentni centar Srbije dobio poruku od djece iz Kostinog odjeljenja, u kojoj su bili upozoreni na prisustvo nastavnice historije, koju je Kosta ranio prije nego što je izveo ostatak napada.

 

Marko Ercegovac, uvaženi direktor Urgentnog centra, nedavno je na društvenim mrežama podijelio inspirativnu poruku koju je dobio od djece. Objavu je podijelila i dr Kristina Davidović, šefica radiologije, čime je dodatno proširila dirljivo raspoloženje. Sama poruka bila je napisana na skromnom komadu papira, istrgnutim rukom iz sveske, i prenosila je dirljivu poruku.

 

“Za najbolje osoblje Urgentnog Kliničkog centra Srbije. Hvala št čuvate naš razred VI 4. Ogledna škola Vladislav Ribnikar.” Doktorica Kristina j u opisu napisala a ovakve objave daju motivaciju da idu dalje i da još bolje rade svoj posao . Nastavnica historije je nakon operacije mnogo bolje i oporavlja se , a dječak koji je imao teške povrede još uvijek je u teškom stanju. Kosta se trenutno nalazi u mentalnoj ustanovi i još uvijek stručnjaci raspravljaju o njegovom mentalnom zdravlju.