IDEALNO RJEŠENJE: DOM OTPORAN NA POPLAVU – za sve one kojima prijeti opasnost od poplava

Larkfleet Group of Companies podnijeli su zahtjev za dozvolu gradnje eksperimentalne kuće, koja će se podići na stubove, ukoliko do nje dosegne voda. Ako testovi ove kompanije budu bili uspješni, ova kuća bi mogla postati model za izgradnju brojnih stambenih jedinica u čitavom svijetu.

Ukoliko dobiju dozvolu za rad, ova kompanija ima u planu izgradnju trosobne kuće u Veston Hilsu blizu Linkolnšira, koja se može izdignuti i do 1.5 metar iznad nivoa zemlje, uz pomoć 8 mehaničkih stubova.

Radovi na ovoj kući, koja će biti smještena na prstenu od čelične grede umjesto na konvencionalnom temelju, mogli bi da započnu već sledeće godine, dok će eksperimeti, podizanje i spuštanje kuće, kao i redovno održavanje i upravljanje ovim sistemom, mogu potrajati još 5 godina.

Očekuje se da se ova kuća izdigne prije same poplave, odnosno u skladu sa upozorenjima centara za vanrednu opasnost. Sistem koji pokreće centralni motor, može je podići i do 1.5 metara visine za manje od 5 minuta.
Kuća će biti opremljena solarnim panelima na krovu i baterijama koje bi joj pružile upotrebu struje čak i kada je podignuta i kada se svuda oko nje nalaze voda i sve drugo što poplava nosi sa sobom. Takođe kanalizacija bi  bila funkcionalna zahvaljujući fleksibilnim cijevima.

Ali nije zamišljeno da ljudi provode vrijeme u ovoj kući dok je ona podignuta. Umjesto toga, oni bi trebalo da se evakuišu, a prije toga podignu i zaključaju svoju kuću kako bi ih ona lijepo dočekala po povratku.

dom spreman za opasnost od poplava

38a