Prema psiholozima, uspostavljanje emocionalne afere je složeniji proces, jer nema prekoračenja fizičkih granica.

Emocionalnu nevjeru ne karakteriše nužne radnje poput ljubljenja, zagrljaja ili intimnosti, već kada pojedinac u predanoj vezi ulaže više vremena, truda i emocija u nekog drugog osim u svoju bitnu osobu.

Oblik preljube koji se naziva “nevjera srca” obično počinje bez ikakvih unaprijed stvorenih motiva. Počinje jednostavnim druženjem, razgovorom i bliskošću, ali kada se počnu javljati emocije i iskre, povećava se vjerovatnoća tradicionalnog preljuba.

Prema psihologinji Cathy Nickerson, 99 posto emocionalne nevjere počinje na isti način – kada jedan partner počne da se povjerava nekom drugom o poteškoćama i zamršenostima njihove veze. Ovaj pouzdanik može biti bilo ko, od kolege do komšije, prijatelja ili čak poznanika.

“Prema Nickersonu, razgovori o vezi obično počinju bezazleno, uz jednostavno priznanje poteškoća. Međutim, kako vrijeme prolazi, nivo podrške i razumijevanja se povećava, što dovodi do pojačane želje da se često komunicira s tom osobom. Ovo produžena komunikacija tada dovodi do pojave emocija i osjećaja koji ranije nisu bili prisutni.

Stručnjaci smatraju da je traženje osobe od povjerenja izvan romantične veze način da se upustimo u emotivnu vezu. Međutim, želja za uključenjem u vanbračne aktivnosti često ukazuje na prazninu u trenutnoj vezi.

U slučaju da pojedinac govori o svom odnosu prema trećoj strani, uobičajeno je da očekuje saosjećanje, ohrabrenje i razumijevanje. Međutim, to može stvoriti disharmoniju u vezi i izazvati određene emocije. Važno je razmotriti da li je partner dijelio potpunu i nepristrasnu perspektivu, jer je moguće da su samo otkrili svoje vlastite borbe i prikazali sebe kao one koji su se žrtvovali tokom cijele veze.

Jedini način da poboljšate svoju vezu i potaknete njen rast je da otvoreno i iskreno komunicirate sa svojim partnerom i razgovarate o svim problemima ili nezadovoljstvima u vezi. Ovo je preporuka terapeuta kako bi se osiguralo da parovi mogu zajedno raditi na rješavanju bilo kakvih problema.

Prema mišljenju stručnjaka, ako vam je teško razgovarati o određenim emocijama sa svojim partnerom, traženje savjeta terapeuta ili psihologa je izvodljiva opcija. Suprotno tome, ako je osjećaj nezadovoljstva problem koji se ponavlja, a vaš partner nije zainteresiran za poboljšanje odnosa uprkos brojnim raspravama i vašim najboljim naporima, možda će biti potrebno procijeniti da li je odnos vrijedan održavanja.

Oglasi