Masakr, koji se dogodio prije dva mjeseca u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru, zauvijek će ostati upamćen kao jedan od najtragičnijih dana u historiji Srbije i regiona. U to vrijeme dječak po imenu Kosta Kecanović stekao je nesrećno priznanje da je postao najmlađi masovni ubica na svijetu.

 

Tog kobnog jutra Kosta je stigao u školu potpuno opremljen oružjem. Ušavši u školski hodnik, hladnokrvno je nanišanio i pucao u čuvara Dragana Vlahovića, uprkos njihovom inače prijateljskom odnosu. Ne zaustavljajući se na tome, nemilosrdno je gađao još tri djevojke koje su također ispunjavale svoju dužnost. Njegov put uništenja ga je potom odveo do učionice historije, gdje su njegovi školski drugovi nevino bili na času. Kosta je bez oklijevanja nastavio nemilosrdno okončati njihove živote, zauvijek mijenjajući živote onih koji su preživjeli i ostavljajući upečatljiv trag u školskoj zajednici.

 

Tragični događaji koji su se odigrali rezultirali su gubitkom devet učenika i školskog čuvara, a povrijeđeni su učitelj i petoro učenika. Dragan Vlahović, jedna od žrtava, sahranjen je na gradskom groblju Lešće, pored mladog Andrije Čikića. Andrija, poznat po svom izuzetnom klavirskom umijeću i muzičkom talentu, komponovao je vlastitu muziku. Još jedan mladi život, Angeina Aćimović, takođe je položen u blizini. Uprkos hrabroj borbi za preživljavanje, tragično je preminula nakon što je provela 12 mučnih dana u bolnici. Novinari koji su posjetili groblje naišli su na ožalošćenu ženu koja redovno posjećuje grobno mjesto. Ova žena je niko drugi do Draganova supruga, koja vjerno posjećuje grob svog muža, palići svijeću u znak sjećanja na nedužnu djecu koja su izgubila živote. Izrazila je ogromnu tugu jer je počinilac ovog gnusnog čina nekada i sam bio dijete, ali umjesto da njeguje i štiti drugu djecu, postao je čudovište koje im je oduzelo živote. Sada je, smatra ona, njegova krajnja dužnost da pazi na ove preminule duše u zagrobnom životu, gdje to nije uspio učiniti u ovom pokvarenom i prolaznom svijetu u kojem svi mi živimo.

 

Oglasi