Bijela kuća je objavila da će američki predsjednik Joseph Biden odbaciti nacrt zakona republikanaca u Predstavničkom domu koji ima za cilj pružanje pomoći isključivo Izraelu.

Prijedlog zakona zanemaruje druge ključne prioritete nacionalne sigurnosti, što je navelo predsjednika Bidena da iskoristi svoje pravo veta.

Prema izvještajima portala Hill, Kancelarija za upravljanje i budžet Bijele kuće istakla je pristrasnost u okviru ovog zakona, jer se njime favorizuje isključivo Izrael, a zanemaruje rješavanje trenutnih uslova. Ovaj zakon ne pruža bilo kakav oblik humanitarne pomoći narodu Gaze, kao i zanemaruje pomoć Ukrajini i saveznicima u indo-pacifičkoj regiji.
Najavljeno je da će američki predsjednik staviti veto ako Kongres odobri ovaj dokument. Razlog za to je što predsjednik vjeruje da će Sjedinjene Države, ako ne podrže Ukrajinu, poslati negativnu poruku Rusiji i ostatku svijeta u vezi sa opredjeljenjem američke vlade.

Prema Bijeloj kući, negativne posljedice ovog zakona protežu se izvan Izraela i na Bliski istok, što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Prema saopćenju koje je u utorak objavila Kancelarija za upravljanje i budžet, vlada namjerava da nastavi saradnju sa zakonodavcima u Kongresu kako bi postigla konsenzus o dopunskom prijedlogu koji je Bijela kuća predstavila početkom mjeseca.

Republikanska stranka je u ponedjeljak predstavila prijedlog koji nudi 14,3 milijarde dolara pomoći Izraelu u njihovim naporima u borbi protiv Hamasa, militantne grupe koja drži kontrolu nad Gazom. Hamas je 7. oktobra izveo prekogranične napade koji su rezultirali smrću oko 1.400 izraelskih državljana.

Prošle sedmice, Bijela kuća je zatražila preko 106 milijardi dolara dodatnog finansiranja u svrhe nacionalne sigurnosti. Ovo finansiranje pokrivalo bi različite inicijative, uključujući finansijsku pomoć Izraelu i Ukrajini, koja je trenutno uključena u borbu sa ruskim snagama koje okupiraju region. Pored toga, sredstva bi bila dodijeljena za jačanje sigurnosnih mjera u indo-pacifičkom regionu, kao i za podršku humanitarnim naporima. Sredstva bi također bila usmjerena na jačanje američke granice.

Oglasi