Koje su uobičajene greške koje žene prave prilikom održavanja intimnih dijelova tijela i zašto previše higijene može štetno utjecati na njihovo zdravlje?

Neophodno je razumjeti potencijalne opasnosti pretjeranog čišćenja kako bi se spriječili ozbiljni zdravstveni problemi. Osim toga, ključno je identificirati najčešće greške koje žene čine kada je u pitanju briga o svojim intimnim dijelovima.

U nastojanju da izbjegnu mirise koji emituju iz njihovih intimnih područja, nekoliko žena daje sve od sebe. Međutim, ova praksa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema jer uništava prirodnu bakterijsku floru tijela.
Šest je stvari koje treba izbjegavati kada je u pitanju održavanje intimnih dijelova tijela.

Higijenski ulošci nisu potrebni za svakodnevno korištenje.

Redovna upotreba dnevnih uložaka može dovesti do toplog i vlažnog okruženja koje je pogodno za razvoj bakterija, što rezultira vaginalnim infekcijama i iscjetkom. Da biste spriječili takve pojave, preporučljivo je ili ograničiti učestalost dnevne upotrebe uložaka ili mijenjati jastučić svaka četiri sata.

Važno je napomenuti da ne treba pokušavati da se iskorijeni inherentni miris.

Normalna je pojava da intimno područje žene ima izrazit miris. Međutim, postoje određene okolnosti u kojima žena treba da izrazi zabrinutost, kao što su:

Postoje određene vrste lubrikanata koje nisu prikladne.

Upotreba proizvoda na bazi ulja, uključujući vazelin, može dovesti do infekcija. Za sigurno podmazivanje, savjetuje se da se odlučite za visokokvalitetno ulje koje ima neutralan PH. Međutim, važno je napomenuti da se jestiva biljna ulja ne smiju koristiti kao lubrikanti. Ova ulja mogu poremetiti ravnotežu u intimnoj zoni, što dovodi do iritacije i opekotina.

Održavanje aktivne intimne higijene je bitan aspekt lične čistoće i zdravlja.

Održavanje određenog nivoa čistoće je važno, ali pretjerivanje sa higijenom može donijeti više štete nego koristi. Jedna nepotrebna mjera kojoj neke žene pribjegavaju je vaginalno ispiranje, koje može poremetiti ravnotežu bakterija u tom području. Neki ginekolozi su ovu praksu povezivali sa upalnim stanjima u karličnim organima i bakterijskom vaginozom. Umjesto da pribjegavate ovome, dovoljno je očistiti područje sapunom i vodom koja ima neutralan pH i nakon toga osušiti prirodnim pamučnim ručnikom.

Intimne veze kojima nedostaje zaštita.

Važno je uvijek koristiti kondom kada mijenjate seksualne partnere. Nije preporučljivo koristiti lubrikante ili lagane prehrambene proizvode kao što su čokoladni sirup, šlag ili slične supstance na intimnim dijelovima. Proizvodi na bazi šećera mogu poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija, potencijalno dovesti do infekcija. Ako netko želi eksperimentirati, preporučuje se korištenje odgovarajućih i sigurnih alata za stimulaciju.

Toaletni papir je sveprisutna roba koja je neophodna u modernom društvu za potrebe lične higijene i higijene.

Održavanje intimne higijene je ključno za žene, a prvenstveno uključuje održavanje intimnog područja suhim. Da bi se to pomoglo, može se koristiti toaletni papir, ali ga je bitno koristiti razborito. Važno je napomenuti da se bakterije iz anusa mogu proširiti na vaginu. Stoga je potrebno obrisati područje u smjeru od vagine prema anusu.

Oglasi