U članku objavljenom danas raspravljamo o osjetljivoj, ali fascinantnoj temi – analnom seksu. Dr. Loren F. Stryker, direktorica Centra za seksualnu medicinu i menopauzu na Univerzitetu Northwestern, predstavlja bitne informacije kojih bi žene trebale biti svjesne u vezi sa analnim seksom. Ključno je priznati da anus nije dizajniran za seksualni odnos, već funkcionira samo kao jednosmjerni prolaz.

 

Dr. Stryker ističe da je tkivo u rektnom području tanje i manje elastično, što ga čini sklonijim ozljedama i infekcijama. Kao autor knjige “s*x Rx”, ovaj ginekolog naglašava važnost razumijevanja anatomskih razlika i mogućih rizika povezanih s analnim odnosom. Stvarni rizici obuhvataju rektalnu gonoreju, analnu klamidiju i HIV. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama, analni seks predstavlja najveći rizik za prijenos HIV-a. Dr. Stryker ističe da, iako su slučajevi HIV infekcije kod heteroseksualnih muškaraca rijetki, više od polovice njih oboli od HPV-a, što može dovesti do razvoja analnog karcinoma i pojave bradavica. Nažalost, analna regija se obično ne pregleda redovno osim ako se to posebno ne traži. Razgovor o analnom seksu je rijedak, ali nedavne studije sa Univerziteta Northwestern otkrivaju da žene koje se njime bave redovno nailaze na promjene u konzistenciji stolice i mogu imati urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

 

Međutim, ako se neko odluči za analni seks, ključno je koristiti zaštitu. Dr. Stryker savjetuje korištenje kondoma tokom analnog seksa, čak i u predanoj vezi. Osim toga, predlaže promjenu kondoma nakon analnog seksa ako se bavi vaginalnim seksom kako bi se spriječile infekcije urinarnog trakta. Važno je biti svjestan da analni seks može povećati rizik od prenošenja HPV-a. Dr. Stryker napominje da iako su slučajevi zaraze HIV-om heteroseksualnih muškaraca rijetki, više od polovine njih je zaraženo HPV-om. Ovaj virus je odgovoran za izazivanje analnog karcinoma i bradavica. Problem leži u činjenici da se rektum obično ne pregleda osim ako se to izričito ne zatraži.