Vijeće Evropske unije i Evropski parlament donijeli su odluku o zabrani korištenja snažnih stakleničkih plinova u raznim uređajima, kao što su klima uređaji, frižideri i toplotne pumpe.

Nesrazmjerne količine snažnih stakleničkih plinova prisutnih u određenim uređajima, uključujući klima-uređaje, frižidere i toplotne pumpe, mogu dovesti do toga da oni postanu zastarjeli do 2050. godine. gasovi za koje je Greenpeace, ekološka organizacija, identifikovala da imaju najznačajniji uticaj na staklenike.

Prema izvještajima francuske novinske agencije AFP i Poslovnog dnevnika, ovi plinovi, koji se proizvode u umjerenim količinama, imaju utjecaj globalnog zagrijavanja koji je i do 25.000 puta snažniji od ugljičnog dioksida. Upotreba fluoriranih gasova se udvostručila između 1990. i 2014. godine, a Evropska unija je primijetila značajno povećanje njihovog ispuštanja u to vrijeme. Ipak, od implementacije zakonskih mjera 2015. godine, nivoi emisija se smanjuju. Donet je novi zakon koji će u potpunosti zabraniti upotrebu ovih gasova do 2050. godine.

Teresa Ribera Rodríguez, ministarka zaštite životne sredine u Španiji, tvrdi da štetan uticaj ovih gasova na zdravlje planete zahteva njihovu eliminaciju. Ona to također smatra ključnom mjerom u tekućoj borbi protiv klimatskih promjena. Konačan sporazum, međutim, čeka potvrdu od Vijeća EU, kojeg čine predstavnici zemalja članica i Evropskog parlamenta. Nakon potvrde, dekret će stupiti na snagu.

Oglasi