Lepa Brena je već godinama jedna od najuticajnijih zvezda na našim prostorima, sa brojnim pesmama i hitovima iza sebe. Nedavno je započela turneju širom regiona, a za svaki njen koncert vlada veliko interesovanje i traži se karta više.

  • Izdržljiva Brena godinama se suočava s preprekama koje joj predstavlja trombofilija, što je dovelo do brojnih bolničkih boravaka. Ovo zdravstveno stanje poslužilo je kao katalizator za potpunu promjenu njezine dnevne rutine. Pod vodstvom svog liječnika, pjevačica se sada pridržava nove dijete i uključuje fizičke vježbe u svoj život. Utjecaj bolesti Lepe Brene nadilazi njezino vlastito postojanje, duboko utječući na živote njezinih najmilijih.

    Osim trombofilije, Lepa Brena se suočila i s izazovima reumatoidnog artritisa, bolesti koja prvenstveno pogađa zglobove. Fizičke manifestacije ovog stanja vidljive su na rukama cijenjene folk pjevačice. Bolest Lepe Brene, poznata kao reumatoidni artritis, uključuje upalu zglobova i prvenstveno pogađa žene. Nažalost, lijek za ovo stanje i dalje je nedostižan.

    Postoje različiti čimbenici koji pridonose razvoju ove bolesti, od genetske osjetljivosti do virusnih i bakterijskih čimbenika. Unatoč brojnim zdravstvenim problemima tijekom života, nemoguće je previdjeti nepokolebljivu pozitivnost i izvanredno fizičko stanje poznatog folk pjevača. Lepa Brena, originalnog imena Fahreta Jahić Živojinović, rođena je 20. listopada 1960. godine u Tuzli i slovi za jednu od najistaknutijih pjevačica s prostora bivše Jugoslavije.

Brena je imala privilegiju odrastati u Brčkom, gdje su joj roditelji Abid i Ifeta omogućili skromno i bezbrižno djetinjstvo. Uz sestru Faketu i brata Faruka, Brena je imala sreću da ima složnu obitelj. Na svoj akademski put krenula je u cijenjenoj Osnovnoj školi „Zaim Mušanović“, gdje je briljirala i stekla prestižno priznanje učenice generacije. Osim akademskih uspjeha, Brena je pokazala i izuzetan talent za košarku, o čemu svjedoči njena impresivna visina od 180 cm. Svoje košarkaško umijeće usavršavala je u renomiranom klubu “Interplet” u Brčkom.

Brena je svoj nadimak Brena dobila zahvaljujući svom instruktoru tjelesnog odgoja Vlade Bajeru. S navršenih sedamnaest godina upisala je srednju školu i s nestrpljenjem se uključila u cijenjeno natjecanje “Mladi graditelji”. Prekrasnom izvedbom pjesme “Sviraj još, prijatelju” pokojnog Kemala Montena osigurala je prvo mjesto i započela s uljepšavanjem plesnih večeri i natjecanja uz Yudexi band. Njezina solo karijera katapultirala se u pokret neusporedivom brzinom.

Dok je vježbala svoje pjevačko umijeće, specijalizirajući sevdalinke u ugodnom ambijentu vlastite rezidencije, briljirala je i u izvođenju omiljenih melodija iz drugih zemalja koje su željeli njeni obožavatelji. Ljubav i romantika nisu joj bile u prvom planu, sve dok nije naišla na partnera koji je slučajno bio 5,6 godina stariji od nje. Ta je veza duboko odjeknula u njoj, unatoč činjenici da se njihova veza na kraju pokazala kratkotrajnom.

Nakon preseljenja u Beograd 1979. godine, krenula je na svoj obrazovni put upisavši studij turizma na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Nažalost, financijski pritisak Abidova oca, koji je radio kao medicinski tehničar i skromnim primanjima uzdržavao cijelu obitelj, onemogućio je Breni nastavak studija. Zbog toga joj nije preostalo ništa drugo nego da se vrati u Brčko, gdje je utjehu potražila u ispoljavanju svog pjevačkog talenta na lokalnim okupljanjima, stekavši afirmaciju kao “mlada djevojka koja pjeva rock”. U to vrijeme u Brčko je stigla grupa Lira Show iz Novog Sada u potrazi za novim pjevačem. U početku neodlučna oko suradnje sa Sašom Popovićem, Fahreta je imala zadrške zbog toga što voli nenarodne pjesme. No, brzo su se dogovorili, unatoč protivljenju Breninih roditelja, koji nisu odobravali što se njihova kćerka bavi karijerom kafanske pjevačice.

 

 

Oglasi