Iako većina Srba ne može da izbjegne ljetovanje u Grčkoj svake godine, sve je veće interesovanje za istraživanje drugih destinacija u okolnim oblastima. Društvene mreže prikazuju slike slikovitih obala Hrvatske, Crne Gore, pa čak i Albanije. Međutim, i turisti sada pokazuju veliko interesovanje za zadivljujuću bosansku destinaciju. Naime, Neum je plijenio putnike svojom prekrasnom plažom i netaknutom prirodom, ostavljajući trajni pozitivan dojam na posjetitelje. Ipak, prije nego što se odlučite za posjet, ključno je pogledati video koji kruži koji otkriva skrivenu stranu ovog turističkog mjesta. Uz zid plaže primjetno je nakupljanje morske trave, grana drveća i mulja. Turisti se čak mogu promatrati kako ih pokušavaju ukloniti s površine mora.

 

Značajan aspekt je da zemlja nije bila ograničena na određeno područje, već se širila po cijelom bedemu. Dok su neki turisti voljni pomoći u čišćenju, drugi nisu uznemireni prizorom i odlučuju se za opuštanje i sunčanje bez obzira na okolinu. O situaciji su davani razni komentari kao što su “Neum ko Neum”, “Sve je to prirodno”, “Iako je Neum u mojoj zemlji, ne uživam da se kupam tamo kao u septičkoj jami” i “Da ljudi ne shvaćate da otpad iz naselja završava u moru? Zato imamo zakone za banje i čistu mineralnu vodu.” Na pojedincu je da odluči da li je takvo ponašanje prihvatljivo.

 

@covekizbuducnosti #bosniaandherzegovina #neum #hotelsunceneum ♬ original sound – covekizbuducnosti

https://www.tiktok.com/embed.js

 

Nažalost, ni u Hrvatskoj situacija nije puno bolja, jer je plaža u Donjem Čelu na Koločepu kod Dubrovnika kontaminirana fekalijama, što je čini nesigurnom za kupanje. Kako javlja Hina, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije izvršio je uzorkovanje mora na plaži Donje Čelo i utvrdio da kvaliteta vode ne zadovoljava standarde propisane Uredbom o sigurnim uvjetima za kupanje. Slijedom toga, Županija je izdala upozorenje da se do daljnjeg ne kupa zbog prisutnosti fekalnih tvari u vodi. Ove godine bilo je više prijava o izravnom ispuštanju fekalnog otpada u hrvatski Jadran s različitih lokacija duž obale, što je rezultiralo širenjem bolesti u određenim područjima.

 

 

Oglasi