Liz Lister, ginekolog, nedavno je došla do otkrića o uticaju “pauze” od intimnih odnosa na žensko tijelo. Tvrdi da postoji nešto što žene osjećaju nelagodno priznati, bez obzira na godine.

 

“Veliki je problem koji moji pacijenti ne pominju često, vjerojatno zbog srama, ali to je pravi problem! Što dulje nemate intimnost, to postaje neugodnije. Tkiva se opuštaju i krvotok se smanjuje, kako tijelo prolazi nije navikao pripremati se za seks. To je poput vježbe, s vježbom postaje bolje”, objašnjava Lister. Stručnjaci preporučuju da bavljenje intimnošću i doživljavanje vrhunca mogu poboljšati i imunitet i zdravlje srca. U slučaju duže apstinencije, ginekolog predlaže korištenje lubrikanata, kao i istraživanje hobija i pomagala za samotnjački užitak.

 

Kada je u pitanju kontracepcija, Liz Lister predlaže izbjegavanje hormonskih smetnji. Iako neke žene mogu imati zabrinutosti oko upotrebe spirale zbog njene duge historije od preko 40 godina, moderne spirale su postale efikasnije u odnosu na prethodne verzije. Na osnovu studije objavljene u časopisu Američkog kongresa opstetričara i ginekologa 2013. godine, ginekolozi će tri puta češće preporučiti spiralu kao metodu kontrole rađanja. Ova preferencija nije samo zbog njegove efikasnosti od 99% već i zbog toga što može regulisati obilne menstruacije i menstrualne grčeve uz lokalno oslobađanje hormona umjesto da djeluje na cijelo tijelo kao kontracepcijske pilule. Ako doživite smeđi iscjedak na donjem rublju ili ulošcima barem jednom u životu uobičajena je pojava, uglavnom povezana s menstrualnim ciklusom.

Ova vrsta iscjedka se smatra normalnim dan ili dva prije i nakon menstruacije, jer je uzrokovana sporim protokom ili mješavinom krvi u vagini sa zrakom. Prema dr. Pameli Berens, profesorici akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na Univerzitetu Teksas, osobe koje koriste tablete samo za progesteron mogu naići na neobičan iscjedak. Osim toga, smanjenje nivoa estrogena može dovesti do prisustva tamnog iscjetka, koji je također povezan s menstrualnim ciklusom.

 

Oglasi