Muhe mogu biti nevjerovatno dosadne, posebno tokom ljetnjih mjeseci kada se čini da ih je nemoguće eliminisati. Bilo da se roje u potrazi za hranom ili jednostavno bruje, čini se da ovi štetočini nikad ne prestaju. Ipak, postoje brojne prirodne metode za iskorjenjivanje muha. U većini slučajeva muhe nisu opasne, ali svojim ugrizom mogu prenijeti viruse i bakterije. Šta se može učiniti da se izbjegnu sakupljanje muva? Kako bi se spriječilo njihovo prisustvo, postoje različite mjere koje ih mogu odbiti.

 

Da biste izbjegli muhe u svom domu ili vrtu, počnite s poduzimanjem jednostavnih mjera kao što je eliminacija trule hrane poput mesa kojem je istekao rok trajanja ili trulog voća i povrća. Osim toga, pobrinite se da sve površine na koje naiđete budu suhe, jer muhe imaju tendenciju da talože svoja jaja na vlažnim površinama.

Smeće ispunjeno hranom i drugim prehrambenim artiklima služi kao savršeno tlo za razmnožavanje muva, posebno tokom ljeta. Muhe privlače miris fermentirane i raspadnute hrane, stoga je ključno redovno uklanjati smeće i osigurati da vaše kante uvijek budu zatvorene.

 

Neke biljke ili začini imaju jake mirise koje muhe ne vole. Pokušajte da ga stavite na svoj kućni sto ili posadite u bašti i bićete sigurni. To uključuje: Bosiljak, lavanda, neven, lovorov list i menta.

Muhe mogu biti vrlo dosadne i potencijalno opasne. Ključno je eliminirati izvore hrane koji ih privlače i koristiti prirodne zamke kako bi spriječili njihov ulazak u kuću. Određene biljke i repelenti protiv insekata takođe mogu biti efikasni u odbijanju muva. Iako pronalaženje rješenja za iskorjenjivanje muva ponekad može biti izazovno, upornost je neophodna u ovoj situaciji.

Oglasi