Jorgovan je još od davnina poznat kao ljekovita biljka i služi za pravljenje narodnih lijekova a koristi se njego cvijet, list , kora i sjeme. Kao primjer , listovi vam pomažu kod groznice, bolesti usne duplje, loše probave , kod problema sa disanjem , povišenem temperature, visokog pritiska , kamena u bubregu i ostalim bolestima, Cvjetovi jorgovana dobri su za liječenje kožnih bolesti i oporavak kože. Kao primjer pomaže i kod ospipa , opekotina , posjekotina , akni. Međutim pomaže i kod olakšavanja kašlja , bronhitisa , nadutosti , problema s ocima, ublažava bolove reume.

Naime, ako imate groznicu ili problem s probavom onda pijete čaj koji je napravljen od suhih cjetova. Ekstrakt jorgovana upotrebljava se i u kozmetičkoj pripremi za njegu osjetljive kože te uklanja crvenilo. Kod pripreme ulja za reumu potrebno vam je: jedna šaka suhih cvjetova jorgovana , litar maslinovog ulja. Stavite cvjetove u veliku teglu , uspite ulje i dobro zatvorite. Držite teglu na sunčanom mestu oko 15 dana , povremeno promučkajte zatim procjedite uspite u tamnu staklenu bocu.

 

Koristi se tako što ćete masirati bolna mjesta tri puta na dan. Ulje se čuva na tamnom mjestu, a efekat će biti bolji ako uz masađu popijete čaj od đumbira. Naime, od davne prošlosti cvjetovi jorgovana koristili su se za čišćenje kuće od zlih duhova , zaštitu od uroka , blagoslov , prizivanje pozitivne energije. Jorgovan je simbol radosti i života. Ljubičasti jorgovan simbolizuje prvu ljubav , bijeli jorgovan mladalačku nevinost. Prema starom vjerovanju bijeli jorgovan je nastao kada je neko stavio ljubičasti jorgovan na grob jedne mlade djevojke i tako je promjenio boju u bijelu.

Oglasi