Juče je na području Vojvodine u Srbiji otkriven prvi slučaj podvarijante virusa Eris. Zanimljivo, ovo se dogodilo mjesec dana nakon Erisinog prvog pojavljivanja širom svijeta.

Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, apeluje na građane da se obrate lekaru kod prvih simptoma u vezi sa virusom korona. Uprkos trenutnoj situaciji, on ostaje odlučan da nema razloga za paniku. Međutim, važno je podsjetiti se na posljedice prethodnih epidemija i poduzeti potrebne mjere opreza.

Prema rečima dr Stojanovića, zdravstvene ustanove su spremne da obave preglede svežim pacijentima, a postoje i ambulante koje ostaju u funkciji.

Nekoliko mjeseci ranije došlo je do otkazivanja klinika za covid. Međutim, želio je osigurati da pacijenti budu svjesni da će uvijek biti na raspolaganju liječnik koji će riješiti sve pritužbe vezane za simptome covida.  Govornik je naveo da podtip virusa tek treba da se utvrdi, da li je u pitanju Omicron ili Delta ili neka druga varijanta. Kao rezultat toga, nemoguće je predvidjeti njegovu virulenciju upravo zbog nedostatka prethodnog iskustva s njim. Ipak, namjeravaju budno pratiti situaciju u okruženju. Kada se eventualno pojavi u njihovoj oblasti, oni će biti spremni da odgovaraju u skladu sa tim.
Situacija je na posmatranju, kako je naveo. Također je naglasio da upotreba maski koje su se ranije koristile u ovom trenutku nije potrebna.

Prema Stojanovićevim rečima, zdravstveni sistem u Srbiji spreman je da pruži medicinsku pomoć svim pojedincima kojima je potrebna.

Proces verifikacije i dalje koristi i PCR i brze testove.

Postavljeno mu je pitanje da li je došlo do porasta broja pacijenata sa simptomima korona virusa, na šta je odgovorio da bolnica do sada nije zabilježila priliv pojedinaca. Međutim, istakao je da je ključno ostati na oprezu jer se pojavio novi soj virusa.

Dr Stojanović apeluje na građane da se prisjete uticaja pandemije COVID-19 i da proaktivno djeluju u slučaju pojave simptoma. Ljekar savjetuje pojedincima da potraže medicinsku pomoć od svog željenog ljekara ili najbližeg zdravstvenog centra ako imaju temperaturu i umor. Ovo je da bi se omogućilo sprovođenje neophodnih laboratorijskih testova i testiranje.

Prema rečima direktora Doma zdravlja Palilula, važno je napomenuti da još uvek postoje opcije za utvrđivanje prisustva virusne infekcije. Ove opcije uključuju PCR i brze testove.

Vrsta propisane terapije ovisit će o konkretnom podtipu koji je prisutan.

U prošlosti su se određeni lijekovi koristili za liječenje korona virusa, a preporučalo se i povećanje unosa vitamina. Što se tiče liječenja novih slučajeva, trebat će vremena da se odredi odgovarajuća metoda jer je ključno identificirati specifičan podtip virusa. Prema rečima Stojanovića, pre nego što odredimo tok lečenja, “treba da utvrdimo koja je varijanta virusa prisutna”.

Iako su lekovi u teoriji isti, na sreću postoji jedan izolovan primer u Vojvodini koji daje tračak nade. Iako pojedinac pokazuje simptome, ne traži medicinsku pomoć. Po mom mišljenju, pojava virusa nije razlog za uzbunu, već prije signal da se nastavi s oprezom. Imperativ je da skrenemo pažnju na situaciju i budno pratimo.

Juče je u Vojvodini otkriven soj Eris virusa korona, što je prvi slučaj ove manifestacije. Stojanović, koji se bavi ovim pitanjem, smatra da je samo pitanje vremena kada ćemo zaključiti da li će se širiti ili ne, sa procenom od otprilike deset dana pre nego što budemo imali jasnije razumevanje.

Važno je izbjegavati samoliječenje.  Kako bi se obezbedio adekvatan tok lečenja, direktorka DZ „Palilula“ savetuje da se ne leče i ohrabruje pacijente da se obrate lekaru. Kako sezona godišnjih odmora privodi kraju i brojni ljudi se vraćaju iz drugih zemalja, dr Stojanović apeluje na oprez u pogledu eventualnih simptoma.

Prema riječima govornika, tokom turističke sezone u Grčkoj i drugim zemljama zabilježeni su izvještaji o 20 do 30.000 osoba pozitivnih na COVID-19. Međutim, sumnja se da stvarne brojke Vlada nije objavila kako bi se izbjegao bilo kakav negativan uticaj na turizam.

Govornik se prisjetio da se pojava “Erisa” dogodila u Grčkoj, iako nije dobila veliku pažnju jer se poklopila sa turističkom sezonom.

Stojanović je istakao da je ranije pominjao mogućnost ponovnog pojavljivanja Covid-19 u Srbiji, jer se to dogodilo tri godine pre nego što se virus prvi put pojavio u Vojvodini. U to vrijeme mnogi to nisu shvatili ozbiljno, ali nas je naučilo vrijednu lekciju – da budemo na oprezu i odmah preduzmemo akciju ako doživimo bilo kakve nepoznate simptome.

Iako može postojati ukupno 20 potencijalnih indikacija, primarni i najznačajniji simptom je prisustvo visoke temperature.

Prema Stojanovićevim rečima, postoji dvadeset različitih simptoma koji mogu da ukažu na to da li je pojedinac zaražen korona virusom. Međutim, važno je napomenuti da ovi simptomi mogu varirati ovisno o specifičnom podtipu virusa.

Doživljavanje različitih fizičkih tegoba kao što su bol u stomaku, dijareja, promuklost, grlobolja, curenje iz nosa, groznica, bol u kostima i osećaj nesposobnosti mogu ukazivati ​​na mogućnost zaraze korona virusom.

Ljekar sugerira da je dovoljno iskusiti bilo koji od simptoma, ali je najvažnija temperatura na koju treba obratiti pažnju. Ovaj simptom služi kao pokazatelj da se nešto dešava u tijelu.

Oglasi