Kako počinje sezona godišnjih odmora, od suštinskog je značaja garantovati neometano putovanje, posebno prilikom prelaska međunarodnih granica. Kako biste izbjegli moguće prekide, savjetujemo vam da prije putovanja provjerite potrebnu dokumentaciju i za odrasle i za djecu. Ovo će pomoći u izbjegavanju bilo kakvih neugodnosti i garantirati susret bez problema.

 

Sada vam donosimo jednu priču koja je povezana sa ovom temom. Naime, mediji su otkrili da je T.N. nastanjen u Kuršumliji. T.N. izjavila da se njeno dijete prethodne večeri osjećalo neprijatno zbog njihovog povratka, zajedno sa bakom, sa granice sa Crnom Gorom. Uveče između petka i subote, oko 22 sata, moj sedmogodišnji sin je otišao na odmor na more u Čanj kod bake, koja je moja majka. Nestrpljivo se radovao ovom putovanju već nekoliko dana, sa zebnjom odbrojavajući sate i dane dok konačno ne doživi more. Pripremajući se za njegovo putovanje, suprug i ja smo za njega nabavili zdravstveno i putno osiguranje, kao i notarski pristanak oba roditelja. Pažljivo smo spakovali važne dokumente, poput izvoda iz matične knjige rođenih i ovjerene zdravstvene knjižice. Nažalost, nismo bili obaviješteni o dodatnim zahtjevima.

 

Majka dijeli zastrašujući trenutak kada ju je njena majka, koja je bila očigledno razočarana, nazvala usred noći i rekla joj da ne mogu prijeći granicu i da će morati da se vrate kući u kombiju. Problem je bio što dijete nije imalo pasoš. Prema riječima majke, dijete se tokom putovanja osjećalo i razočarano i iscrpljeno. Dijete je željno iščekivalo da će se ujutro probuditi da vidi prostranstvo mora i uživa u njegovom društvu sa svojom bakom. Na sreću, majka je uspjela da zaustavi kombi i zatraži prevoz.

 

Doživljavajući ogromnu brigu i strah, moj telefon koji je zvonio u tri ujutro bio je posebno uznemirujući zbog moje trudnoće i njegovog utjecaja na mene. Putovanje je pomno organizovano i finansirano preko agencije. Iako smo naišli na manji problem sa kartama, stvar je bila to što smo uspješno pregovarali sa agencijom o pomjeranju smještaja za 15. juli. Nažalost, nismo bili svjesni potrebe djeteta za pasoš; da smo bili obaviješteni, nabavili bismo ga ranije kako bismo spriječili bilo kakve komplikacije. Sada, rješavanje ovog pitanja s najvećom hitnošću i važnosti je naš glavni prioritet.

Oglasi