Ana Petrović, sertifikovani nutricionista, priznaje sodu bikarbonu kao ljekovitu supstancu. Petrović takođe potvrđuje da je soda bikarbona odobrena za privremeno liječenje blage dispepsije, koju karakterišu simptomi poput žgaravice i bolova u stomaku. Nadalje, koristi se u liječenju metaboličke acidoze.

 

U našoj zemlji soda bikarbona je već dugo tradicionalni lijek za razne zdravstvene probleme i održavanje čistoće u našim domovima. Međutim, zabrinutosti oko efikasnosti i sigurnosti upotrebe sode bikarbone u ove svrhe su brojne. Kako bi odgovorila na ove nedoumice, nutricionistkinja Ana Petrović podijelila je objašnjenje na Instagramu.

 

Istraživala je da li soda bikarbona zaista ima ljekovita svojstva i istakla one kojima je možda ne treba nužno koristiti. Nutricionista Ana Petrović navodi da soda bikarbona ima ljekovita svojstva. Petrović potvrđuje da dozvoljena unutrašnja primjena sode bikarbone uključuje pružanje privremenog olakšanja za blagu ili povremenu dispepsiju (koja se odnosi na simptome kao što su žgaravica, nelagoda i bol), kao i liječenje metaboličke acidoze. Ana je na svom Instagramu podijelila da soda bikarbona djeluje kao antacid, neutralizirajući štetne efekte uzrokovane prekomjernom hlorovodoničnom kiselinom. Preporučljivo je unositi ga nakon obroka. U slučaju da simptomi traju duže od dvije nedelje, neophodno je konsultovati ljekara.

 

Da li trudnice i dojilje smiju uzimati ovaj lijek osim ako ga nije propisao ljekar? Nije preporučljivo da osobe starije životne dobi (65 godina i više) ili djeca uzimaju ovaj lijek, osim ako to nije posebno propisao ljekar. Osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima kao što su hipertenzija, angina pektoris i zatajenje srca trebale bi biti oprezne kada jedu hranu bogatu natrijumom. Ove namirnice mogu povećati krvni pritisak i dovesti do zadržavanja vode u tijelu. Da li je moguće da soda bikarbona stupi u interakciju s drugim lijekovima? Prema Aninim riječima, nemoguće je zanemariti uticaj sode bikarbone na efikasnost i bezbjednost lijekova koji se koriste za snižavanje visokog krvnog pritiska, kao što su kortikosteroidi, aspirin, litijum, metotreksat, određeni antibakterijski lijekovi poput tetraciklina i rifampicina i razni drugi.

Oglasi