Srčani zastoj je izuzetno teško stanje koje se javlja kada srce prestane da funkcioniše, što često dovodi do visoke stope smrtnosti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, otprilike 30.000 osoba pati od srčanog zastoja svake godine, a preko 90% slučajeva rezultira smrtnim ishodom. Važno je razlikovati ovo stanje od srčanog udara, koji nastaje kada je dotok krvi u organe opstruiran zbog arterijske blokade. Srčani zastoj je, s druge strane, rezultat abnormalnog srčanog ritma zbog prekida u električnom sistemu tijela. Iako se srčani zastoj može dogoditi iznenada, postoje znakovi upozorenja koje ljudi mogu primijetiti prije početka epizode. Prema dr. Kindaron Reinieru iz Cedars-Sinai Health System u Los Angelesu, “neočekivani srčani zastoj može se predvidjeti upozoravajućim simptomima.” Gotovo polovina pacijenata iskusi ove simptome satima, danima ili čak sedmicama prije stvarnog srčanog zastoja.

U nedavnoj publikaciji The Lancet, sprovedena je studija kako bi se uporedila učestalost simptoma kod pacijenata koji su doživjeli srčani zastoj i kontrolne grupe osoba koje nisu. Studija je promatrala preko 1.500 odraslih Amerikanaca kako bi identificirala uobičajene pokazatelje srčanog zastoja. Istraživači su otkrili da je nekoliko simptoma povezano sa srčanim zastojem, pri čemu je dispneja najčešći rani znak, prisutan kod oko 41% pacijenata, u poređenju sa samo 22% u kontrolnoj grupi. Bol u grudima je također bio čest simptom, koji pogađa skoro trećinu pacijenata, za razliku od četvrtine u kontrolnoj grupi. Međutim, važno je napomenuti da je bol u grudima bio značajno povezan sa srčanim zastojem samo kod muškaraca, ne i kod žena.

U poređenju sa kontrolnom grupom, prevalencija dijaforeze, ili abnormalnog znojenja, bila je veća kod osoba koje su doživjele srčani zastoj, pri čemu je 12% prvih doživjelo to u odnosu na 8% potonjih. Štaviše, utvrđeno je da je ovaj simptom značajno povezan sa srčanim zastojem kod muškaraca.

Prema studiji, osobe koje su doživjele srčani zastoj bile su sklonije simptomima sličnim srčanom udaru u odnosu na kontrolnu grupu, sa 11% prema 7% respektivno. Suprotno tome, kontrolna grupa je češće pokazivala simptome kao što su nelagodnost u abdomenu, vrtoglavica, slabost, mučnina i povraćanje. Rano prepoznavanje ovih simptoma ključno je za brzo prepoznavanje srčanog zastoja i traženje hitne medicinske pomoći, uključujući pozivanje hitne pomoći i provođenje CPR-a. Ova brza reakcija može dovesti do značajnog povećanja stope preživljavanja osoba koje dožive srčani zastoj. Imperativ je educirati pojedince o ovim signalima upozorenja kako bi se smanjila stopa smrtnosti uzrokovana srčanim zastojem.

Oglasi