Kako napredujemo u savremeno doba, pojedinci postaju sve svjesniji značaja pridržavanja hranljive i dobro izbalansirane prehrane. Dr. Emir Solaković, eminentni kardiovaskularni hirurg, dobio je priznanje za svoje iskrene i iskrene izjave o ključnoj funkciji koju zdrav način života ima u postizanju holističkog zdravlja.

Često se obraća publici, usmjeravajući njihovu pažnju na uobičajene greške koje ljudi čine, a koje mogu imati značajan utjecaj na njihovo zdravlje.

Tokom svog gostovanja u televizijskom programu Hayat, doktor je rasvijetlio najpovoljnije izbore doručka za muškarce i žene. Objasnio je da se obično budi u 6:30 ujutro i da mu je potrebno samo šest sati sna po noći. Dr Solaković je upozorio da ne spavate duže od šest sati, jer to nije prirodna dužina spavanja. Ako tijelo pravilno funkcionira, prirodno će se probuditi nakon šest do sedam sati sna. Međutim, na pojedince koji ne mogu dobiti dovoljno sna mogu uticati faktori kao što su prekomjerno opterećenje, stres ili osnovna medicinska stanja. Oni koji su klasifikovani kao gojazni su pod većim rizikom od zdravstvenih komplikacija, dok su oni koji su označeni kao gojazni posebno ranjivi.

Na osnovu mojih zapažanja, čini se da krupniji muškarci imaju tendenciju da se odreknu doručka i umjesto toga grickaju nezdrave opcije tokom dana, čuvajući apetit za većim obrocima kasnije. Ove osobe vode sjedeći način života uz minimalnu fizičku aktivnost, što može doprinijeti debljanju koje se ne nadoknađuje vježbanjem. Iz automobila se smiju samo kretati do kuće, gdje konzumiraju značajne količine hrane bez uključivanja u bilo kakvu fizičku aktivnost. Nasuprot tome, ženama se često savjetuje da započnu dan jednostavnim doručkom koji se sastoji od nekoliko ključnih komponenti. Jedna takva komponenta je šolja čaja, koja može pomoći da se izbaci toksini koji su se nakupili preko noći. Osim toga, preporučuje se da žene pripremaju kajganu od jednog cijelog jajeta i tri bjelanjka kako bi optimizirali jutarnji obrok.

Počevši dan sa porcijom ovog recepta možete osigurati do 10 grama proteina, što je odličan način da započnete dan. Muškarcima se predlaže da prilikom pripreme kajgane koriste kombinaciju od pet bjelanaca i jednog cijelog jajeta. Neophodno je konzumirati masti jer one igraju ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organizma. Za zdraviju opciju, razmislite o dodavanju male količine maslinovog ulja u kajgana. Vrijedi napomenuti da su proteini koji čine bitne aspekte našeg fizičkog sastava, kao što su kosa, nokti, koža i obrve, vitalne komponente.

Oglasi