Prema zdravstvenim službenicima, zaraziti se spolno prenosivom bolešću nije tako jednostavno kao što se misli. Ne radi se samo o uzimanju lijekova i daljem životu.

Usvajanje takvog prezirnog stava prema spolno prenosivim bolestima može rezultirati katastrofalnim ishodima.

Prema britanskom izvršnom odjelu za zdravlje i sigurnost, tri nova primjera Neisseria gonorrhoeae otporne na antibiotike, bakterije odgovorne za gonoreju, otkrivena su u Engleskoj. Prvi slučaj uključuje ženu u dvadesetim godinama koja se nalazi u Londonu, dok drugi slučaj uključuje heteroseksualni par u dvadesetim godinama koji živi u Midlandsu. Kako prenosi „The Sun.
U decembru 2021. godine objavljen je slučaj mladića u 20-im godinama iz Londona, koji je zarazio gore pomenutu bakteriju.

Primarni antibiotik koji se koristi za liječenje gonoreje u Velikoj Britaniji je Ceftriakson. Pojava rezistentnog soja ovog antibiotika predstavlja značajan izazov u liječenju ove spolno prenosive infekcije.

Trenutno nema dovoljno podataka da bi se utvrdila efikasnost azitromicina, antibiotika koji se često propisuje za liječenje gonoreje, protiv ovog specifičnog soja infekcije.

Za sada je potvrđeno da nema veze između slučajeva u Londonu i Midlandsu. Ipak, uviđaj je u toku kako bi se prikupilo više informacija.

U posljednjih nekoliko godina nije zabilježen niti jedan slučaj teškog soja gonoreje. Međutim, u posljednja dva mjeseca prijavljena su četiri slučaja. Iako je prerano utvrditi hoće li to biti dugotrajan trend, nije tajna da spolno prenosive bolesti (STD) postaju sve češće. Nositi se sa spolno prenosivim bolestima nije tako lako kao uzimati lijekove i nastaviti sa životom. Nepravilan tretman može imati trajne negativne posljedice i na vas i na zdravlje vašeg partnera. Kada se uzme u obzir rezistencija na antibiotike, posljedice po život pojedinca postaju još teže. Ovo je izjavila dr Kati Sinka, načelnica Odjeljenja za polne bolesti u Agenciji za zdravlje i sigurnost.


Pravovremeno liječenje je ključno kada je gonoreja u pitanju. Odgađanje liječenja može dovesti do ozbiljnih i trajnih zdravstvenih problema. Gonoreja se može proširiti na reproduktivne organe i uzrokovati inflamatornu bolest zdjelice (PID), koja može rezultirati upornim bolom, neplodnošću i drugim komplikacijama povezanim s trudnoćom. Stoga je neophodno rano potražiti liječenje kako bi se izbjegle ove komplikacije.

Kod muškaraca, ovo stanje može dovesti do upale i nelagode i testisa i prostate. U određenim slučajevima može čak dovesti do smanjenja plodnosti.

Najčešći pokazatelji gonoreje su gust iscjedak žute ili zelene boje iz vagine ili penisa, bolno mokrenje, nelagoda i bol u rektumu i donjem dijelu trbuha, te krvarenje koje se javlja između menstrualnih ciklusa.

Dr. Sinka savjetuje da postoje osnovne mjere koje možete poduzeti da smanjite svoju osjetljivost na spolno prenosive bolesti, uključujući gonoreju. Dosljedna i ispravna upotreba kondoma s novim ili nestalnim partnerima jedan je od takvih koraka. Drugi korak je redovno testiranje na polno prenosive bolesti. Ako osjetite bilo kakve simptome kao što je nepravilan iscjedak, preporuča se suzdržati se od seksualne aktivnosti dok ne dobijete negativan rezultat testa.

Oglasi