Boravak u urbanom okruženju sa gustim saobraćajem sigurno će dovesti do eskalacije decibela ili zvučnog zagađenja.

Neosporna je činjenica da pretjerana buka remeti naš spokoj, posebno kada ometa naš san. Na sreću, postoje metode za poboljšanje zvučne izolacije u našim životnim prostorima. Architectural Digest pruža praktične savjete, od kojih su neki jeftini.

Kada razmatrate opcije dizajna interijera, važno je pažljivo razmotriti odabir tepiha.
Tepih ima značajan uticaj na smanjenje nivoa buke, posebno kada je čvrsto tkan i gusto nabijen. Osim toga, sada postoje mnoge vrste podloga za tepihe i prostirke koje pružaju dodatnu zvučnu izolaciju. Ove podloge su pristupačna investicija i takođe nude prednosti toplotne izolacije.

Organizirati namještaj u određenom rasporedu

Ako vas zid dijeli od područja ometajuće buke, onda je isplativ i jednostavan pristup izolaciji postaviti ormar za knjige ili ormar na njega. Što više namještaja možete nasloniti na zid ili blizu njega, to će blokirati više zvuka. Razmislite o postavljanju fotelje ili kauča što bliže izvoru buke. Vrijedi napomenuti da je namještaj s presvlakama učinkovitiji u zvučnoj izolaciji.

Na redu je modifikacija 
Možda će vas iznenaditi kada saznate da se zavjese mogu koristiti za prigušivanje ili uklanjanje zvuka. Postoje zavjese koje su posebno dizajnirane za zvučnu izolaciju, kao i deblje zavjese koje se obično koriste za zamračenje prostora, ali također služe za prigušivanje zvuka zbog svoje čvrste konstrukcije.


Zaptivanje prozora je proces kojim se osigurava da su prozori pravilno zapečaćeni kako bi se spriječila promaja i kruženje zraka. To se obično postiže korištenjem atmosferskih traka, zaptivača ili drugih materijala za zaptivanje praznina i pukotina oko okvira prozora i krila. Pravilno zaptivanje prozora može pomoći u poboljšanju energetske efikasnosti i smanjenju troškova grijanja i hlađenja, kao i poboljšanju cjelokupne udobnosti i kvaliteta zraka u kući ili zgradi. Važno je redovno provjeravati i održavati brtvljenje prozora kako bi se osiguralo da ostane djelotvorno i spriječi bilo kakvo potencijalno oštećenje ili habanje tokom vremena.

Ako otkrijete da vam buka izvana stvara probleme, možda bi bilo vrijedno pogledati u svoje prozore. Iako zamjena vaših prozora može biti skupa investicija koju mnogi možda neće moći priuštiti odmah, postoji pristupačnija alternativa: zaptivanje prozora. Osim što je jeftino, zaptivanje vaših prozora može pomoći i u zvučnoj izolaciji. Štoviše, postoje čak i specijalizirane akustične brtve koje su dizajnirane posebno za tu svrhu.

Postoji potreba da se postojeća vrata zamene novim.
Vrata su često glavna ulazna tačka za unutrašnju buku unutar prostora. Ako soba zahtijeva mirnu atmosferu, preporučuju se trajnije opcije vrata. Jedna od opcija je da odaberete vrata koja su dizajnirana imajući na umu zvučnu izolaciju.

Oglasi