Legenda kaže da mošti mučenika i arhiđakona Eupla posjeduju iscjeliteljske sposobnosti i mogu se naći u malom selu u blizini Napulja. Euplus, koji je prvobitno služio kao đakon u Katani na Siciliji, optužen je da je tajno čitao sveto jevanđelje kršćanima od doušnika za vrijeme vladavine cara Dioklecijana. Uprkos tome što su kršćani ostali skriveni i nisu otvoreno ispovijedali svoju vjeru, Euplus je uhapšen i stavio mu jevanđelje oko vrata prije nego što je zatvoren i ostavljen da gladuje sedam dana. Iako je na kraju odveden na mučenje, Euplus je ostao nepokolebljiv u svojoj vjeri, rugajući se svojim mučiteljima i tvrdeći da su njihove metode uzaludne pred Božjom pomoći. Njegovo mučeništvo je završeno kada je odveden u klaonicu.

 

U tom periodu, Sveti Euplo bi otvarao Sveto Evanđelje i provodio dosta vremena čitajući odlomke okupljenom narodu. Priča se da su mnogi pojedinci prešli u kršćansku vjeru, a do kraja 304. godine sveti Euplo je pogubljen odsijecanjem glave i uzašao u Carstvo nebesko. Vjeruje se da njegovi ostaci, koji se nalaze u selu u blizini Napulja, posjeduju čudotvorne i iscjeljujuće moći. Prema predanju, ženama se preporučuje da se ovom svecu klanjaju jutarnje molitve, a da se odreknu grijeha oholosti kako bi spriječile nesreću u životu. Manastir Ostrog, posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, ima veliki značaj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i često ga posjećuju hodočasnici. Ovaj manastir, sagrađen unutar stjenovite formacije, smatra se svetim mjestom hodočašća.

 

Mnogi vjernici penju se bosi uz kamene stepenice u znak poštovanja prema svecu. Ove stepenice vijugaju kroz šumu i vode do manastira Ostrog, odakle se pruža prekrasan pogled na brda i nebo. Ovaj pogled izaziva nevjerovatnu emociju. Presudni je zahtjev da svaki vjernik koji posjeti spomenik pristupi čistog srca u molitvi, polažući nadu i vjeru u moć Svetog Vasilija Ostroškog. Oni koji dolaze u manastir mole se za dobrobit svojih najmilijih, njihovo zdravlje i svoje porodice. Manastir takođe prima pojedince iz različitih vjerskih zajednica. Pri ulasku u manastir postoji kodeks oblačenja; od žena se očekuje da nose suknje i šalove, dok se od muškaraca očekuje da nose pantalone i košulje dugih rukava.

 

Oglasi