Poređenje industrijskog i domaćeg jabukovog sirćeta gotovo je nemoguće zbog oštrog kontrasta između njih.

Primarna razlika leži u aromi domaćeg jabukovog sirćeta, koja podsjeća na svježe jabuke. Po kiselosti, domaće sirće je sličnije kiselom soku od jabuke, dok je industrijsko sirće znatno kiselije.

Kada je u pitanju proizvodnja vlastitog voćnog octa, postoji nekoliko otežavajućih okolnosti koje treba uzeti u obzir. Konkretno, vrijeme i prostor su bitni faktori koje treba imati na umu. Prije svega, potrebno je dosta slobodnog vremena za pravilno stvaranje domaćeg voćnog octa. Osim toga, posjedovanje adekvatnog prostora za skladištenje, kao što je podrum, šupa ili ostava, ključno je i za skladištenje i za odlaganje octa.
Proces stvaranja jabukovog sirćeta je često pitanje među mnogima. Količina jabuka potrebna za proces zavisi od dva faktora: prostora i vremena. Ako imate dovoljno prostora i veće posude ili ako godišnje konzumirate značajnu količinu octa, trebat će vam više jabuka da napravite ocat.

Pronalaženje neprskanih ili organskih jabuka je primarni problem. Ako vam nedostaje vlastiti voćnjak jabuka, ili poznanici koji uzgajaju jabuke bez hemijskog tretmana, ili znanje o tome gdje pronaći divlje jabuke, nabavka potpuno “neprskanih-neprskanih” jabuka može biti izazovna. Sve jabuke su podvrgnute nekom stepenu tretmana, manje ili više.


Tipično, kvaliteta jabuka koje se koriste za proizvodnju sirćeta ne mora biti najvišeg kalibra. Zapravo, preporučljivo je odabrati najjeftinije i vizualno najneprivlačnije dostupne jabuke, sve dok nisu potpuno lišene vlage ili trule. Čak i ako jabuke sadrže gliste, to nije značajan problem, iako može zahtijevati dodatno vrijeme i trud da se pravilno dezinficiraju.

Započnite temeljnim pranjem jabuka prije nego što nastavite. Zatim uklonite sjemenke iz njih. Nakon toga, postoji nekoliko različitih načina za mljevenje jabuka, kao što su blender, mlin za meso ili neki drugi način po vašem izboru. Nakon što su jabuke mljevene, treba ih staviti u staklene tegle ili burad, ovisno o količini. Da biste iscijedili sok iz jabuka, važno je da ih dobro zgnječite. To se može postići gnječenjem rukama ili tapkanjem po dnu staklene boce dok se sok ne pusti.

Nakon zgnječenja jabuka prelijte ih vodenim rastvorom šećera. Da biste otopili šećer, koristite najmanje 2 litre vode na svakih 5 kilograma mljevenih jabuka i otprilike 200 grama šećera.

Postupak za pravljenje sirćeta na bazi jabuke je prilično jednostavan. Za zaslađivanje sirćeta dodajte još šećera (500 g na 5 kg) ako koristite kisele ili zelene jabuke. S druge strane, potrebna količina vode zavisi od sočnosti jabuka. Dodavanjem više vode dobija se veći prinos sirćeta, ali blažeg ukusa – što možda nije poželjno. Razlog za dodavanje vode je da se jabuke ne osuše, stoga ih treba potopiti u tečnost – bilo da je to njihov sok ili voda.

Bez tečnosti proizvodnja sirćeta je nemoguća. Nadalje, ako je mješavina previše suha, postoji veća vjerovatnoća da će se pokvariti ili razviti plijesan. Pored toga, velika količina tečnosti će verovatno ispariti tokom procesa, što će dovesti do značajnog gubitka. Važno je paziti da se posuda ne napuni do ivica, jer bi to moglo dovesti do ključanja sadržaja. Preporučuje se da najmanje četvrtina posude ostane prazna kako biste izbjegli ovaj problem.

Da biste spriječili stvaranje rakije, što nije poželjno, nemojte zatvarati posudu do kraja kada prekrivate posudu s jabukama krpom ili gazom. Umjesto toga, dozvolite da dođe do određene ventilacije. Cilj je stvoriti sirće, a ne alkoholnu otopinu.

Dodavanje šećera jabukama je ključna komponenta u njihovoj fermentaciji. Ovaj proces omogućava rast bakterija koje na kraju pretvaraju kombinaciju jabuka i šećera u ocat. Za razliku od procesa fermentacije uključenih u proizvodnju alkohola, poput vina ili komine za rakiju, proces fermentacije jabuka sa šećerom je mnogo jednostavniji i jednostavniji. Ne treba se brinuti o kiselosti voća tokom ovog procesa.

Proces fermentacije jabuka obično traje oko deset dana kada se stavi na toplo mjesto. Također ih je moguće fermentirati na terasi na direktnoj sunčevoj svjetlosti. U početku, kada počne fermentacija, jabuke će plutati na vrh posude. Kada se proces fermentacije završi, jabuke će potonuti na dno posude. Naravno, važno je osigurati da ste dodali dovoljno vode, kao što je prethodno navedeno, kako biste pravilno dovršili proces fermentacije.

Prvih deset dana treba smatrati procijenjenim trajanjem, jer dužina vremena može varirati ovisno o tome temperatura. U suštini, proces ključanja se odvija brže kada je temperatura viša i sporije kada je niža.

Kada proces ključanja prestane, procijedite jabukovo sirće u veću staklenu tikvicu. Kako bi se osiguralo optimalno skladištenje, procijeđeno sirće treba držati na hladnom i tamnom mjestu, poput ostave ili podruma, jer zahtijeva period „odležavanja“.

Da bi se održala bistrina sirćeta, preporučuje se da se svakih deset dana prelije preko gaze i u drugu posudu. Zatim bacite sediment koji se slegnuo za to vrijeme. Ovaj proces je u toku i zahtijeva upornost i posvećenost da se ponovi više puta.

Kako cijedite sirće, biće sve jasnije. Tipično je da se “gljiva” razvije na vrhu posude ili boce u kojoj čuvate sirće. Ovu gljivu treba baciti tokom procesa cijeđenja. Međutim, vrijedno je napomenuti da su ove gljive prisutne i u komercijalno proizvedenom octu kao dio prirodnog procesa.

Čim se sirće prvi put filtrira, može se koristiti. Ipak, slično vinu, ostavljanje mu da odleži poboljšat će okus i aromu. Kao neko ko se već niz godina bavi proizvodnjom sirćeta, trenutno koristim seriju od prije dvije godine, koja je izuzetnog kvaliteta.

Oglasi